Nemzetközi gazdaság

Szerdán elzárják az orosz gáz egy részét az ukránok

Vis maiorra hivatkozva lekapcsolják a tranzitgáz-hálózat egy részét, de vállalják, hogy pótolják a kieső mennyiséget Európa felé.

Lekapcsolja az orosz tranzitgázt Ukrajna szerdán a kelet-ukrajnai hálózaton, vis maior helyzetre hivatkozva – jelentette be az ukrán gázszolgáltató, a GTSOU a Reuters hírügynökség szerint. Ukrajnán keresztül annak ellenére jött eddig zavartalanul a gáz Európába, hogy február 24-e óta kíméletlen háborút vívnak Oroszországgal. 

A GTSOU közlése szerint a kelet-ukrajnai Novopskov állomás szolgáltatása megszűnik, mert a környéken dúló harcok miatt lehetetlenné vált a szállítás. A telephelyet megszállva tartja az orosz hadsereg. 

Ukrgazdobycha gas producing facility in Lviv Region
Fotó: Sputnik via AFP

Ezen az állomáson keresztül érkezik a teljes európai mennyiség nagyjából harmada, több mint napi 30 millió köbméter. 

Az ukrán szolgáltató a lekapcsolás ellenére ígéri, hogy az európai partnerek felé vállalt kötelezettségét maradéktalanul teljesíti és a lezárt hálózatról másik tranzitpont felé tereli a szükséges mennyiséget. Ezzel olyan területen keresztül haladhat majd a gáz, amelyet az ukrán haderő ellenőriz. 

Frissítés: 

A Gazprom közölte: kivitelezhetetlen az ukrán fél kezdeményezése, vagyis nem lehet átvinni a lezárt részről a másik hálózatra a tranzitgázt. 

 

tranzitgáz Ukrajna Oroszország gáz
Kapcsolódó cikkek