Hírek

Lőszerhiánnyal küzdenek az ukrán védők Chasiv Yarban

Ha nagy hatótávolságú fegyvereket kapnának, akkor elvághatnák az orosz erőket a logisztikától és az utánpótlástól.

Még mindig a lőszerutánpótlásra várnak a stratégiai fontosságú keleti erődítményt, Chasiv Yar ukrán védői – tudósított a Reuters. Az orosz erők a februárban elfoglalt Avdiivkától nyugatra nyomulnak előre, s csapataik elérték Chasiv Yar külvárosát. 

Ukrainian civilians continue to survive in Chasiv Yar
Fotó: Anadolu via AFP


 

Remélem, hamarosan kapunk tüzérségi lövedékeket, hogy tarthassuk a pozíciónkat

– mondta a városhoz közeli parancsnoki állásban Oleh Shyriaiev, a Chasiv Yar közelében harcoló 225. ukrán különálló rohamzászlóalj parancsnoka. Hozzátéve: egy évvel ezelőtt, amikor a Wagner előrenyomult, kazettás bombákat kaptak, ami megfordította az erőviszonyokat és sikeres ellentámadást indítottak az ukránok.
 

A kazettás bombákat sok ország betiltotta, de az ukrajnai háborúban mindkét fél használja 

azokat. Kijev megfogadta, hogy csak az ellenséges csapatösszevonások kiszorítására használja a kazettás bombákat.
Shyriaiev úgy véli, ha nagy hatótávolságú fegyverekhez jutnának, akkor  elvághatnák az orosz erőket a logisztikától és az utánpótlástól. 
Ukrajna már kapott néhány nagy hatótávolságú rakétát szövetségeseitől, amelyeket orosz repülőterek, lőszerraktárak, parancsnoki állások és csapatösszevonások ellen használtak.
Oroszország kedden közölte, hogy 

Ukrajna megtámadta a Krímet az amerikai gyártmányú taktikai rakétarendszereivel 

(ATACMS), s megpróbálta áttörni az orosz légvédelmet az annektált félszigeten, de hat ukrán rakétát lelőttek.
Shyriaiev szerint egységét szinte állandóan támadják orosz drónok, melyek képesek éjszaka is repülni, mert hőkamerákkal vannak felszerelve.
Az áldozatok száma mindkét oldalon magas Oroszország 2022 eleji inváziója óta, de sokkal nagyobb hadseregével, több fegyverrel és lőszerrel Oroszország fölénybe került Ukrajna keleti részén, ahol a leghevesebb harcok dúlnak.
Shyriaiev bízik abban, hogy az orosz erők nem lépnek be Chasiv Yarba május 9-ig, amikor Oroszország a második világháború győzelmének napját ünnepli.

 

ukrajnai háború NATO lőszer
Kapcsolódó cikkek