Libanon lefoglalt egy árpa- és búzaliszttel megrakott hajót, mert erős a gyanú, hogy a rakományt Ukrajnából lopták el – közölte Ghassan Oueidat államügyész. A bejrúti ukrán nagykövetség annyit fűzött hozzá magyarázatul, hogy a vízi járművet az oroszok által megszállt Krím félszigeten fekvő Feodosiában rakodták meg, és hogy az áru a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjából, Mikolajivból és Herszonból származik.

A nagykövetség azzal vádolja Oroszországot, hogy a három régió megszállása alatt több mint 500 ezer tonna gabonát tulajdonított el. Közben Oroszország tagadja a vádakat, és meghirdette a gabonaszállítások újraindítását a megszállt kikötőkből.

A picture shows a view of the bow of the grain-laden Syrian-flagged ship Laodicea, docked in Lebanon's northern port of Tripoli, on July 30, 2022. - A Lebanese prosecutor ordered "the seizure of the ship until the investigation is completed", instructing the police to consult the Ukraine embassy after it claimed that the grain cargo was loaded from a region occupied by Russian forces. (Photo by Fathi AL-MASRI / AFP)
Fotó: Fathi al-Masri / AFP

A Krímből származó gabonaszállítmányok azóta, hogy Oroszország februárban megszállta Ukrajnát, jelentősen megugrottak. Pedig az és az Egyesült Államok szankciókkal sújtja a Krímből való exportot. 

A Laodicea nevű teherhajó július 27-én érkezett az észak-libanoni Tripoliba a Bloomberg által megfigyelt hajómegfigyelési adatok szerint. A vízi járművet mindaddig visszatartják, amíg Libanon vizsgálatot folytat a rakomány eredetével kapcsolatban – mondta Oueidat a Bloombergnek. Az Equasis európai adatbázis szerint a hajó bejegyzett tulajdonosa a Syria Mar Shipping Ltd. Az Egyesült Államok 2015-ben mind a vállalatot, mind a vízi járművet szankciókkal sújtotta a Bassár el-Aszad elnök szíriai kormányával való kapcsolatuk miatt.