Több ezren rekedtek Libanonban, miután a helyi hatóságok felfüggesztették az útlevelek kiadását és megújítását

– írja az Al Jazeera. Az illetékes szervek arra hivatkoznak, hogy a kormány nem tudja finanszírozni a dokumentumok kiállítását. Az elmúlt két évben megtízszereződött az új útlevelek iránti kérelmek száma.

Naponta átlagosan nyolcezer útlevelet kérvényeznek.

A hivatalokban hosszú sorok kígyóztak, és órákat kellett várni a rekkenő hőségben, már akinek volt akkora szerencséje, hogy sorra került egyáltalán. Az útlevelek kiadása határozatlan ideig szünetel, egyelőre nem lehet tudni, mikortól érhetők el újra. Az ügyintézés megakasztása most még inkább megnehezíti az emigrálást. 

"martyrs',Square,Beirut,Lebanon,-,October,?18,,?2019,:,Lebanese
Fotó: Shutterstock

Az országban egyre súlyosabb méreteket öltő gazdasági válság miatt tömegek kényszerülnek elhagyni otthonukat. Az üzemanyaghiány és az áramkimaradás gyakori probléma. A portálnak nyilatkozó emberek elviselhetetlen életkörülményekről számoltak be. A Gallup 2021 végén végzett közvélemény-kutatása szerint a libanoniak 63 százaléka végleg elhagyná az országot. Az orvosoknak már a 40, az ápolónőknek a 30 százaléka vándorolt el, ez tovább tetézi az omladozó egészségügyi szektor helyzetét.