Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szombati szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi. „Ez a vezeték képes megváltoztatni az Európában fennálló energiabiztonsági helyzetet” – mondta Von der Leyen. 

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during the official ceremony marking the start of commercial operations of the gas interconnector between between Greece and Bulgaria in Sofia on October 1, 2022.
Fotó: Nikolaj Dojcsinov / AFP

„Az emberek Bulgáriában és szerte Európában is a bőrükön érzik Oroszország háborújának következményeit, ám az ilyen projekteknek hála Európának elegendő földgáza lesz télire” – méltatta a vezetéket a brüsszeli bizottság elnöke. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság közel 250 millió euróval (105,7 milliárd forinttal) járult hozzá a hálózat kiépítéséhez. A Görögország–Bulgária összekötő gázvezeték (IGB) júliusban készült el, most indult meg rajta a szállítás. 

Politikai fegyvert vetnek be Von der Leyen ellen

Az Európai Parlamentben dolgozó képviselők is megosztottak a tárgyban, hogy le kellene-e mondania Ursula von der Leyennek azt követően, hogy a vakcinabeszerzéssel kapcsolatos gigaszerződés részleteiről a nyilvánosság elől eltitkolt ama-ekben egyezett meg a Pfizer vezérigazgatójával.

Európa energiabiztonsága szempontjából azért is nagy a jelentősége, mert Oroszország még április végén leállította a gázszállítást Bulgária felé, miután Szófia elutasította Moszkva követelését, hogy a gázért orosz pénznemben, rubelben fizessen.

A 183 kilométeres vezeték az északkelet-görögországi Komotiní városából, a transzadriai gázvezetékre (TAP) csatlakozva indul, innen egészen az északra fekvő Sztara Zagora bolgár városig fut. A tervek szerint a vezeték kezdő kapacitása évi hárommilliárd köbméter gáz lehet, később ötmilliárdra szeretnék bővíteni. Teodora Georgieva, a projekt bulgáriai felelőse szerint a gázvezeték több nyugat-balkáni ország gázellátását is biztosítani tudja, és a segítségével Moldovába és Ukrajnába is képesek lesznek gázt szállítani.

Ursula von der Leyen leszögezte: Európának mindene megvan ahhoz, hogy energiaellátásában függetlenedjék Oroszországtól, a többi már „csak politikai akarat kérdése”.

Nem mond le az EU a gázárplafon bevezetéséről

Az Európai Uniót továbbra is két táborra osztja az orosz gázra vonatkozó árplafon bevezetése. Az EU-nak feltett szándéka árplafont meghatározni az orosz földgázra. Az energiaügyekért felelős uniós biztos, Kadri Simson kifejtette, hogy olyan megoldást kell kitalálniuk a közösség vezetőinek, amely minden tagállam számára elfogadható. Szerinte a gázársapka kivenné Oroszország kezéből annak a lehetőségét, hogy kedvére manipulálja az európai energiaellátást.