Az Európai Parlamentben most az inflációról, az energiaárakról, az Oroszországgal szembeni szankcióról folynak a legnagyobb viták, mára marginális téma lett Ursula von der Leyen és a Biontech-Pfizer által kötött 35 milliárd eurós szerződés – mondta a Gandul román portálnak Cristian Busoi EP-képviselő. Véleménye szerint nem szabad a mostani tudásunkkal értékelni az üzletet, hiszen akkoriban hatalmas volt a nyomás az akadozó vakcinaszállítmányok miatt az Európai Bizottságon, és a tagállamok is elvárták, hogy mielőbb szerezzen újabbakat.

Belgium, Brussels, 2022/09/28. European Commission President Ursula von der Leyen speaks to members of the media about a new package of sanctions against Russia after Russian invasion of Ukraine at the European Commission headquarters. Photograph by Valeria Mongelli / Hans Lucas.Belgique, Bruxelles, 2022/09/28. La presidente de la Commission europeenne, Ursula von der Leyen parle aux membres des medias d un nouveau paquet de sanctions contre la Russie apres l invasion russe de l Ukraine au siege de la Commission europeenne. Photographie de Valeria Mongelli / Hans Lucas.
Fotó: Valeria Mongelli / AFP

Busoi érvét persze gyengíti, hogy Magyarország például egyáltalán nem kívánt részt venni a beszerzésben, ráadásul ez sem magyarázza, miért SMS-ben egyeztetett von der Leyen az 1,8 milliárd adagról a cég vezérigazgatójával, Albert Bourlával.

Az Európai Számvevőszék ugyan szerette volna megismerni az üzenetváltás tartalmát, ám az Európai Bizottság illetékesei megtagadták ezt a kérést,

mondván, ezek nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá.

Az ügynek itt még nincs vége, hiszen októberben a Pfizer menedzsmentje az EP egyik bizottsága előtt értékeli a megállapodást. Busoi úgy véli, az eddigi információk alapján az eljárás egyes részleteivel kapcsolatos szabálytalanságokról lehet szó, amit néhány képviselő politikai fegyverként használna fel.

Pedig ez nem rájuk tartozik, nem tudják megítélni az ügyet. Formai szabálytalanság esetén nem hinném, hogy indokolt lenne von der Leyen lemondása, ha pedig törvénytelen dolog történt, a hatóságoknak kell eljárniuk

– mondta Busoi.

Nem ért egyet képviselőtársa véleményével az ugyancsak a román lapnak nyilatkozó Virginie Joron, aki úgy véli, nyilvánvalóan hiányzik az átláthatóság a tárgyalásokkal kapcsolatban. Joron szerint nonszensz, hogy az Európai Bizottság nem osztja meg a szerződés részleteit a politikusokkal, és nem vizsgálja a gigaszerződést előkészítő SMS-eket – ezt egyébként Emily O’Reilly európai ombudsman is kritizálta.

Von der Leyent megbüntetik a Pfizerrel kötött horribilis szerződés miatt

Egy német lap információi szerint megrovást kaphat az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a Biontech-Pfizerrel kötött 35 milliárd eurós szerződés miatt.

A Gandul megjegyezte:

ez volt az egyetlen olyan koronavírus elleni oltóanyagról szóló szerződés, amelynek tárgyalásán nem vett részt a direkt az erre a célra létrehozott munkacsoport.

Bár korábban született egy megállapodás arról, hogy a tagállamok szakértőit bevonva az Európai Parlament megvitatja a 2022-es vakcinastratégiát, ez a találkozó végül nem történt meg, von der Leyen tényként mutatta be a Pfizerrel kötött alku részleteit, amit a Bizottság jóváhagyott.