Nemzetközi gazdaság

Nem mond le az EU a gázárplafon bevezetéséről

Az Európai Uniónak feltett szándéka árplafont meghatározni az orosz földgázra. Az unió energiaügyekért felelős biztosa, Kadri Simson kifejtette, hogy olyan megoldást kell kitalálniuk a közösség vezetőinek, amely minden tagállam számára elfogadható. Szerinte a gázársapka kivenné Oroszország kezéből annak a lehetőségét, hogy kedvére manipulálja az európai energiaellátást.

Az Európai Uniónak olyan gázárplafonra kell javaslatot tennie, amely az összes uniós tagállam számára elfogadható – jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa pénteken Brüsszelben. A biztos az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek rendkívüli találkozójára érkezve elmondta, hogy a tagállamok különböző megoldásokat várnak, ezért a bizottságnak olyan elképzelést kell előterjesztenie a gázársapkával kapcsolatban, amely széles körű támogatást élvez.

Extraordinary Transport, Telecommunications and Energy Council (Energy) meeting in Brussels epa10215092 European Commissioner for Energy Kadri Simson (C) and Minister of Economic Affairs and Infrastructure of Estonia Riina Sikkut (R) arrive at the Extraordinary Transport, Telecommunications and Energy Council (Energy) meeting in Brussels, Belgium, 30 September 2022.  EPA/OLIVIER HOSLET epa10215092 European Commissioner for Energy Kadri Simson (C) and Minister of Economic Affairs and Infrastructure of Estonia Riina Sikkut (R) arrive at the Extraordinary Transport, Telecommunications and Energy Council (Energy) meeting in Brussels, Belgium, 30 September 2022.  EPA/OLIVIER HOSLET
Kadri Simson (középen) szerint egy mindenkinek elfogadható megoldást kell találni. Fotó: Olivier Hoslet / MTI

Simson szerint 

a gázársapka megszüntetné azokat az ösztönzőket, amelyeket az európai gázellátás manipulálására használ Oroszország. A válasz egyértelmű. Árplafont kell bevezetni a vezetékes és a cseppfolyósított orosz gázra is 

– hangsúlyozta. Hozzátette, hogy mindemellett az összes uniós energiaszállítóval alacsonyabb árakról kell tárgyalni.

Szijjártó: Magyarország nem támogatja az uniós ársapka bevezetését

A külgazdasági és külügyminiszter szerint abszurd az uniós gázársapka-javaslat.

Leonore Gewessler osztrák energiaügyi miniszter is megszólalt a témában. Arról beszélt, hogy nem tud olyan javaslatról a gázárplafonnal kapcsolatban, amely garantálná az energiabiztonságot Európában.

Tisztában vagyok azzal, hogy a tagállamoknak eltérő elképzeléseik vannak ezzel kapcsolatban, de tudniuk kell, hogy a mi országunk függ az orosz gázimporttól. Az eddigi javaslatok nem garantálják, hogy beszállító partnereink továbbra is elegendő gázt biztosítanak számunkra, ha nem vagyunk hajlandók a kért árat fizetni érte 

– hívta fel a figyelmet.

Robert Habeck német gazdasági miniszter nyilatkozatában közös uniós gázvásárlásra szólított fel az árak csökkentése érdekében. 

Véleménye szerint az EU-nak bölcsen kell használnia piaci erejét, és összehangoltan kell eljárnia a harmadik országoktól történő gázbeszerzés során.

Mint mondta, az uniónak például Norvégiával, az Egyesült Államokkal és Algériával kellene tárgyalnia az olcsóbb gázvásárlási lehetőségekről. Habeck emellett azt mondta, hogy támogatja az illetékek kivetését az olyan energiavállalatokra, amelyek aránytalanul nagy hasznot húznak az energiaárak emelkedéséből, és a megújuló energiafajták használatának bővítésére szólított fel.

Nagy Márton: a szankciókkal Európa elveszíti a hosszú távú versenyképességét

„Nem ledöftük magunkat, hanem lassan el is vérzünk” – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MCC kétnapos konferenciáján. Szerinte ilyen árak mellett lehetetlen versenyezni, Európa hosszú távon elveszíti versenyképességét a kínai és az amerikai cégekkel szemben.

Tinne Van der Straeten belga energiaügyi miniszter azon az állásponton van, hogy a gázárplafon segíthet visszafogni az energiaköltségeket anélkül, hogy veszélyeztetné a gázellátást.

A mi problémánk nem az ellátásbiztonság, hanem a rekordmagas árak, amelyek ellehetetlenítik a háztartásokat 

– jelentette ki. Belgium energiamixe 5 százalékban függ az orosz gázimporttól.

A tagállamok energiaügyi miniszterei pénteken várhatóan megállapodnak a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti intézkedésekről. 

A javasolt intézkedések egyebek között lehetővé tennék az energiaágazat többletbevételeinek a végfelhasználók közötti újraelosztását.

Kadri Simson kifejezte abbéli reményét, hogy a tagállamok egyetértenek ezekkel az intézkedésekkel, amelyek szerinte csökkentenék az energiaárakat és a fogyasztókra nehezedő nyomást.

Az EU vezetőinek sorozatos rossz döntései ágyaztak meg az európai gázválságnak

Már a háborút megelőzően is súlyos anomáliák léptek fel az uniós energiapiacon. Orbán Viktor tavaly októberben figyelmeztetett, hogy Brüsszel energiapolitikája veszélybe sodorja az európai középosztályt, és három hónappal a háború előtt látszott, hogy az erőltetett zöldátállás folyamatosan felfelé hajtja az árakat. Hiába korrigált a földgáz ellenértéke a háborút követően, az olajembargóval az unió átlépte a vörös vonalat, kilátástalan helyzetbe hozva ezzel az egész kontinenst.

 

energiaválság árplafon gázársapka Európa energia unió gáz ársapka EU Európai Unió földgáz
Kapcsolódó cikkek