Az SLSP-nek a karácsonyi szezon költési szokásait feltérképező felmérésében a válaszadók 34 százaléka az ajándékokon fog spórolni, 14 százalék az ünnepek ételein (a hal átlagára egy év alatt 18 százalékkal nőtt), további 14-14 százalék pedig szerényebb családi-baráti összejöveteleket, illetve téli kirándulást tervez. Mindössze a megkérdezettek 2 százaléka mondta azt, hogy az egyáltalán nem érinti vásárlási szokásait. 

Christmas,Market,In,Bratislava,Main,Square,At,Sunset,,Slovakia,,December-22-2015
Fotó: Getty Images

A válaszadók 21 százaléka a tavalyihoz képest legalább 50 százalékkal visszafogja karácsonyi kiadásait, 27 százaléka a tavalyihoz képest 30 százalékkal faragja le kiadásait, további 21 százaléka legalább 10 százalékkal, viszont 29 százalék megőrzi a tavalyi szintet, 2 százaléka pedig egyenesen nagyobb kiadással számol. 

Az áruhiteleket nyújtó, a cseh PPF pénzügyi csoportba tartozó Home Credit társaság friss felmérése azt mutatja, 

a szlovákok 60 százaléka kevesebbet tervez költeni karácsonyi ajándékokra, 

minden tizedik pedig egyáltalán nem vesz ajándékot. „A megkérdezettek 48 százaléka szerint az ajándékokra együttesen szánt idei pénzösszeg nem lépi túl a 200 eurót, további 26,5 százalék 200 és 400 euró, 10,1 százalék pedig 400 és 800 euró közötti összeggel számol” – ismertette a felmérés eredményét Jaroslav Ondrusek, a Home Credit piaci elemzője. 

Egy szűk réteg, mintegy 1,2 százalék 1200 euró feletti összeget különít el erre a célra. Felmérésük szerint a lakosság 67 százaléka a havi fizetéséből fedezi a karácsonyi kiadásokat, 28,9 százalék pedig a megtakarításaihoz nyúl, 11,1 százalék nem vesz ajándékot, a fennmaradó rész pedig kölcsönfelvételre kényszerül.

Bank card mockups with flags of Slovakia in a small shopping cart. Conceptual 3D rendering
Fotó: Shutterstock

Matej Hornák, az SLSP vezető makrogazdasági elemzője szerint minél kisebb egy háztartás bevétele, arányaiban annál többet költ az élelmiszerre, ezáltal csökken a pénzügyi mozgástere.

Míg tavaly az egy főre jutó átlagos havi megtakarítás 123 euró körül mozgott, addig idén ez 117 euróra esett vissza 

– tette hozzá a pénzügyi elemző, hozzátéve, hogy ez azonban csupán az átlag, a többség 60 és 100 euró közötti összeget képes félretenni. Viszonyítási alapul: 2021-ben 1211 euró volt az országos átlagfizetés Szlovákiában. A bank számára készített felmérés szerint a lakosság mintegy egyharmada a korábbinál kevesebbet tesz félre, a kétharmada pedig azt vallja, a növekvő árak (októberben 14,9 százalék volt az éves infláció Szlovákiában) érezhetően befolyásolják vásárlási szokásaikat. 

Az erőteljes infláció érezhetően visszafogja a megtakarítási hajlandóságot. 

Míg a korábbi években a lakosság bankszámláin pihenő pénz nagysága évente 1-2 milliárd euróval nőtt, addig 2022-ben az összeg egyenesen csökkent.

 

Az év elején, míg januárban a bankokban 42,5 milliárd eurónyi lakossági megtakarítás pihent, addig szeptemberben már csak 41,86 milliárd. Ráadásul Szlovákia polgárai a visegrádi négyek csoportjában a leginkább eladósodottak, az együttes adósságállomány már a bruttó hazai össztermék (GDP) 50 százalékát is eléri.