A szezonális kiigazítások nehezítik a havi német külkereskedelmi adatok értelmezését, a pénteken kiadott statisztika Európa egyik legnagyobb gazdaságáról első ránézésre nem tűnnek rossznak, a részletekből azonban kiderül, hogy Magyarország legnagyobb külkereskedelmi partnere szenved és halad a visszaesés felé.

07 September 2022, Saxony-Anhalt, Dessau-Roßlau: Employees in the clean room prepare a system for the sterile filling of the Merz Group's drug Xeomin. The pharmaceutical company is currently investing around 40 million euros in expansion measures and creating over 50 new jobs at the site. Merz has been manufacturing aesthetic and neurological products at Biopharmapark Dessau-Roßlau since 2002. Xeomin is used for neurological movement disorders. Photo: Jan Woitas/dpa (Photo by
Németország szinte csak késztermékeket exportál, például gyógyszereket.
Fotó:  Jan Woitas / Picture Alliance via Getty Images

A nyers adatok nem utalnak tragédiára, bár a szeptemberi 8,98 milliárd euróról 5 milliárdra csökkent a többlet, és nem a deficit mértékét kell méricskélni, miként a közép-európai országokban. Sőt, a kiigazított adatok szerint még nőtt is a többlet, 2,8 milliárdról  6,9 milliárdra.

A két adatsor közti jelentős különbség nem kell, hogy összezavarjon bennünket. Egyrészt a nagy trendet érdemes nézni, amely azt mutatja, hogy az előző évtized 15-20 milliárdos havi többleteitől a trendvonal idén a nulla közelébe ért – és a többlet alig a fele a tavaly októberi 12,2 milliárd eurónak –, másrészt az export-import részleteket.

Németország külkereskedelmi mérlege javított
 

Az pedig a statisztikai hivatal (Destatis) szezonálisan kiigazított adatai szerint 0,6 százalékkal csökkent októberhez képest, az az elemzők által várt érték duplájával. Tehát amennyiben a mérlegben volt javulás, azt nem a kivitel növekedése okozta. Ebből már következik, hogy csakis az még ennél is nagyobb visszaeséséről lehet szó, és csakugyan: 3,7 százalék a csökkenés.

Az export gyenge, az importszámla bizonytalan

A német kereskedelmi és iparkamara, a DIHK nemrégiben azt jósolta, hogy jövőre 2 százalékkal eshet vissza a német kivitel, hiszen az exportáló vállalatok fele csökkenést vár a külföldi keresletben.

Ennek az előjelei már látszanak. Még nagyobb kalamajka keletkezhet Európa legnagyobb ipari hatalmának külkereskedelmi mérlegében, ha az import most mért visszaesése nem bizonyul tartósnak, ugyanakkor a kivitel és a behozatal együttes visszaesése sem jó ómen egy gazdaság számára.

A Destatis publikációja nem teszi ezt világossá, de a részletekből valószínűnek látszik, hogy az import esését az energiaszámla csökkenése okozta, hiszen a nyári csúcsokról a kőolaj- és a földgázárak is visszavonultak. 

Ha bebizonyosodik, hogy ez az ok, az sok jót nem ígér, hiszen az energiaárak jövő évi alakulását illetően óriási a bizonytalanság, miután az Oroszország elleni szankciók leapasztották az európai energiakínálatot. A Thyssenkrupp iparvállalat például előre figyelmeztetett, hogy az eladásaiban és a profitban is zuhanórepülés várható jövőre, mert Európában a magas energiaköltségek mellett várható.  

Válaszúthoz értek a német ipari cégek, a Thyssenkruppon például már kifog a kaptató

A Thyssenkruppnál, úgy tűnik, elfogyott a szufla, a következő üzleti évben az emelkedő költségek és a csökkenő acélárak présébe kerül, míg a Siemenst hatalmasra dagadt rendelésállománya simán átsegítheti a háború okozta katasztrofális gazdasági körülményeken.

Amerika jól keres a németeken

A külkereskedelmi adatok részleteiből pedig az derül ki, hogy a szankciók ellenére a németek még mindig vásárolnak Oroszországtól, habár az import értéke egy százalékkal, 1,8 milliárd euróra csökkent októberben. Eközben a behozatal az Egyesült Államokból 2,7 százalékkal, 8,3 milliárd euróra nőtt. Feltételezhető, hogy ebben a két relációban az energiaszámla okoz ingadozást.

Az elvesztett orosz energiaimportot az amerikai szállítások nem képesek teljesen pótolni, Berlin elkeseredetten kutat új beszerzési források után, és bár a most zajló foci-vb-t rendező Katar rendkívül népszerűtlen az emberi jogok kezelésére érzékeny német szavazók körében, Olaf Scholz kancellár a napokban mégis az ország energiabiztonsága építőkövének merte nevezni a Katarral kötött cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlási megállapodást.

Az Egyesült Államok mellett a németek másik legnagyobb külgazdasági partnere Kína. Ebben a relációban nem az energiakereskedelmet szokták emlegetni. Innen jön a legnagyobb értékű import Németországba, és ennek az értéke októberben – az általános csökkenés ellenére – 0,8 százalékkal, 16,9 milliárd euróra emelkedett. A német export változatlanul 8,9 milliárd értékű volt, miközben a kivitel az Egyesült Államokba 3,9 százalékkal, 13,9 milliárdra zuhant, vagyis a német mérleg mindkét világgazdasági gigász viszonylatában romlott.

13 July 2022, Saxony, Dresden: An associate presents micromechanical sensors over a 300-millimeter wafer at Bosch's semiconductor factory before the start of "Bosch Tech Day."
Fotó: Robert Michael / picture alliance via Getty Images

Ami a még mindig mért többletet illeti, az az uniós országokkal folytatott kereskedelemből származik. Októberben a németek 71,4 milliárd euró értékben exportáltak az tagországaiba, és 63 milliárd euró értékű volt a behozatal.

A németek Európa perifériáiról a külkereskedelmet illetően láthatóan „kivonulnak”. Miguel Berger, Németország londoni nagykövete a napokban aggodalommal jegyezte meg a Twitteren, hogy az egyik hagyományos legnagyobb külkereskedelmi partnerük, az Egyesült Királyság idén már az első tízbe se fog beférni.