Felemás képet mutat a német ipar a legfrissebb gyorsjelentések fényében, míg a 2021–2022-es üzleti évét szeptember végén már le is záró Thyssenkrupp az elmúlt 12 hónap során elért milliárdos nyeresége után erősen lehűlő üzleti környezetre számít, az új üzleti évét szintén október elsején megkezdő Siemens hihetetlenül felduzzadt megrendelési állománya birtokában magabiztosan néz az új év elé, 6-9 százalékos forgalomnövekedést vár, miközben a digitalizációs üzletága 10 százalék feletti mértékben bővülhet.

Hot-dip coating line at thyssenkrupp
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Thyssenkrupp szerint a csökkenő acélárak és az emelkedő költségek, különösen az anyag- és energiaköltségek miatt 2022–2023-ban valószínűleg csökken az értékesítése és a nyeresége is – jelentette be a vállalat csütörtökön Essenben. 

A lassulás első jelei már a negyedik negyedéves tárgyidőszakban is megmutatkoztak.

Az árhatások mellett a korábban átruházott liftgyártó üzletág hiánya is érezhetővé vált – mondta el Martina Merz vezérigazgató az éves és negyedéves számok bemutatásakor.

Az előző évben a tekintélyes áremelések nyomán az acél- és autóalkatrész-gyártó bevételei jó ötödükkel, 41,1 milliárd euróra emelkedtek, a korrigált üzemi eredmény (EBIT) és a nettó eredmény pedig – az előző évi mínuszokból – a pozitív tartományba, rendre 2,1 milliárd, illetve 1,2 milliárd euróra ugrott.

A következő évben viszont az üzemi eredmény várhatóan 500 millió euró környékére esik vissza, és az adózott profit is számottevően zsugorodhat. A nettó nyereség csökkenéséből több mint 500 millió euró a megemelkedett kamatlábak és az emiatt meglóduló tőkeköltség számlájára írható.

Egy jó hírt azonban közölt az igazgatóság a jövőre nézve is, 

a nyereségből hosszú évek osztaléksivataga után végre részvényenként 15 centet kifizet tulajdonosainak a cég,

legalábbis erre tett javaslatot a testület. Ez az összeg pedig – figyelembe véve a csütörtök délelőtti, egyébként nagyjából stagnáló, 5,6 eurós részvénykurzust – nem is kevés.

A negyedik negyedévben a Thyssenkrupp beérkező megrendelései nagyjából az egynegyedükkel, 10,4 milliárd euróra csökkentek. A forgalom éves bázison már csupán 12 százalékkal nőtt, és 10,7 milliárd eurón állapodott meg. A korrigált EBIT több mint 30 százalékkal, 161 millió euróra csökkent. 

A nettó profitját azonban a cég a megugró értékesítéseknek hála 143 millióról 419 millió euróra növelte.

A Siemens viszont ismét erős üzleti évet zárt szeptember végén. Az utolsó negyedévben a bevételei 18 százalékkal, 20,6 milliárd euróra nőttek, nyeresége több mint kétszeresére, 2,9 milliárd euróra ugrott, és a vállalat a postai és csomagkezelési üzletágának eladásából is profitált.

 

Az ipari konszern egész éves bevételei 8,2 százalékkal, 72 milliárd euróra emelkedtek, miközben a Siemens Energyben lévő részesedésének leírása és oroszországi üzletágának költségei miatt a nettó nyeresége 34 százalékkal, 4,4 milliárd euróra zuhant. 

Jövőre legalább 60 százalékos profitnövekedést várnak.

Az igazgatóság részvényenként 4,25 centes osztalékra tett javaslatot, ami több mint 6 százalékos javulás az idén kifizetetthez mérten.

A Siemens részvényei csütörtökön délelőtt csaknem 7 százalékkal, 129 euró fölé lőttek ki.