Nemzetközi gazdaság

Már a fővárost is kenterbe verik a kárpátaljai albérletárak

A harcoktól viszonylag távol eső területeken nagyot emelkedtek a bérleti díjak. A kárpátaljai árak meghaladták Kijev bérleti díjait is.

A DOM.RIA weboldal elemzőközpontjának adatai szerint Kárpátalján egy egyszobás lakás bérlése a múlt év decemberében 17 304 hrivnyába (174 049 forint) került, ami 185,4 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

kiadó lakás albérlet Ukrajna Kárpátalja
Már a fővárost is kenterbe verik a kárpátaljai albérletárak.
Fotó: Shutterstock

A magyar határhoz legközelebbi régióval összevetésben még a fővárosban, Kijevben is alacsonyabb az egyszobás lakás ára.

Az elmúlt egy esztendő leforgása alatt 28,9 százalékkal csökkent 2021 decemberéhez képest, és 13 804 hrivnyában (138 845 forint) állapították meg.

Ukrajna valamennyi, a háború szempontjából viszonylag biztonságosnak megyéjében megfigyelhető a bérleti díjak jelentős emelkedése. Ezzel egyidejűleg a legtöbb olyan régióban, ahol háborús események zajlottak, vagy akár most is zajlanak – beleértve Kijev és Odessza megyét is –, olcsóbb lett a bérlés.

Jelenleg egy egyszobás lakást a legolcsóbb bérért Herszon (3000 hrivnya, 30 175 forint), Szumi (3211 hrivnya, 32 297 forint) és Csernyihiv (3314 hrivnya, 33 334 forint) megyében lehet kivenni.

A portál összesítése alapján 2022-ben a legnagyobb kereslet az albérletek iránt a fővárosban volt – az összes keresés 23,7 százaléka kijevi ingatlanokra irányult –, ezt követi a Vinnyica megye (11,2 százalék), valamint Ternopil megye (8,7 százalék).

Az oroszok áttörhették a frontot a háború legvéresebb hadszínterén

Egy donyecki oroszpárti hírportál arról írt, hogy az orosz csapatoknak sikerült elfoglalniuk a Bahmut város melletti Bahmutszke falut. Bahmutnál húzódik az elmúlt hónapok legfontosabb hadszíntere. A település stratégiai fontosságú donyecki területen fekszik, a felek hetek óta folyamatosan harcolnak az irányításáért. Eddig úgy látszott, hogy a front megfagyott Bahmutnál, az oroszok viszont most sikerről számolhattak be, ami fordulatot hozhat a harcokban.

 

 

Ukrajna Kijev Kárpátalja
Kapcsolódó cikkek