Közélet

Az oroszok áttörhették a frontot a háború legvéresebb hadszínterén

Egy donyecki oroszpárti hírportál arról írt, hogy az orosz csapatoknak sikerült elfoglalniuk a Bahmut város melletti Bahmutszke falut. Bahmutnál húzódik az elmúlt hónapok legfontosabb hadszíntere. A település stratégiai fontosságú donyecki területen fekszik, a felek hetek óta folyamatosan harcolnak az irányításáért. Eddig úgy látszott, hogy a front megfagyott Bahmutnál, az oroszok viszont most sikerről számolhattak be, ami fordulatot hozhat a harcokban.

A kelet-ukrajnai Donyeck megyében az orosz erőknek sikerült elfoglalni a Bahmut város melletti Bahmutszke falut –közölték hétfőn a helyi oroszpárti szakadár hatóságok.

Ukrainian servicemen of an artillery unit fire towards Russian positions on the outskirts of Bakhmut, eastern Ukraine on December 30, 2022.
Fotó: AFP

A jelentések szerint a 70 ezres lakosú Bahmut ellenőrzéséért heves harcok dúlnak az utóbbi időben az ukrán és az orosz erők között. Bahmutszke a várostól északkeletre fekszik, közvetlenül Szoledar mellett, amelyért szintén küzdenek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videoüzenetében úgy fogalmazott, hogy a Bahmut és Szoledar közötti zóna a front egyik legvéresebb hadszíntere. A hír kissé ellentmondásos, mivel a múlt hét közepén egy ukrán tisztségviselő arról számolt be, hogy az oroszok felhagytak Bahmut elfoglalásával, és a front egy másik pontjára kezdték el átcsoportosítani az erejüket.

A photograph shows a destroyed Russian BMP infantry fighting vehicle in the Donetsk region, eastern Ukraine on January 2, 2023.
Fotó: AFP

A kelet-ukrajnai Harkiv várostól délkeletre eső Sevcsenkove faluban egy orosz rakétacsapás következtében meghalt egy 60 éves nő, valamint többen megsebesültek – közölte a helyi kormányzó hétfőn. A faluban a piacot érte találat.

Zúgnak a légvédelmi szirénák Ukrajnában, Fehéroroszországban is felszálltak a vadászgépek

Az oroszok korábban azt közölték, hogy az ukránok nem tartják tiszteletben a fegyverszünetet, viszont most az Ukrajinszka Pravda hírportál írt arról, hogy egész Ukrajnában szólnak a légvédelmi szirénák. Állítólag még Fehéroroszországból is szálltak fel vadászgépek. Január 6-án 12 órától 36 órás fegyvernyugvást hirdetett Vlagyimir Putyin az ortodox karácsony miatt, de úgy tűnik, egyik fél sem teszi le a fegyvert erre a rövid időre.

Hétfőn reggel több ukrajnai régióban, köztük Dnyipropetrovszk, Poltava és Harkiv megyében ismét légiriadó volt.

Egyik fél sem tartotta be a tűzszünetet

Bahmutszke elfoglalása is megerősíti azokat a híreket, miszerint az ortodox karácsony ellenére folytatódtak a harcok Ukrajnában. Vlagyimir Putyin egyoldalú fegyvernyugvást hirdetett január 6-án 12 órától az ünnep miatt. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij és tanácsadója Mihajlo Podoljak is kijelentette, hogy Ukrajna nem kér az orosz tűzszünetből.

Az oroszok szerint az ukránok is lőtték az elcsatolt Donyecki Népköztársaság területét. Állításuk szerint az ukrán hadseregegységek vasárnap 30 alkalommal lőtték Donyeck területét, különböző kaliberű lövedékekkel.

 

Bahmut Ukrajna front
Kapcsolódó cikkek