Idén később kezdődhet meg a csapadékos évszak Thaiföldön. A megszokott május közepi időpont helyett júniusban lehet érdemi csapadékkal számolni. Az Országos Vízügyi Ügynökség a víz megőrzését segítő tervet dolgozott ki az ország duzzasztóműveire, ám ennek sikeréhez elengedhetetlen a gazdák együttműködése.

Farmers are joined by children helping to harvest rice in a field in the southern Thai province of Narathiwat on March 27, 2023. (Photo by Madaree TOHLALA / AFP)
Fotó: Madaree Tohlala

A thai vezetés arra kérte a gazdálkodókat, hogy idén a szokásos kétszeri vetés helyett mindössze egyszer vessenek, ugyanis kétszeri éréshez nem lesz elég a csapadék.

A rizstermesztés rendkívül vízigényes, a termény alapvetően a csapadék mennyiségétől és az öntözéstől függ. Megfigyelők szerint a mostani rizsválság az egyik első kézzelfogható jele annak, hogy a globális termelési rendszereket mennyire fenyegeti az éghajlatváltozás. 

Emberek milliárdjai számára alapvető élelmiszernek számít a rizs, amelynek az ára minden bizonnyal elszállhat a kisebb termés miatt.

A globális rizsexport megoszlása

A felerősödő El Nino jelenség már most is nagy szerepet játszik abban, hogy hőhullámok alakulnak ki Délkelet-Ázsiában. De gyakorlatilag egész Ázsiában a szokásosnál melegebb időjárás uralkodik. A rizs mellett ez 

a pálmaolajra, a kakaóra és a cukornádra is hat, tehát nem lehet kizárni ezen termékek drágulását sem.

A kereskedők pesszimisták: a Czarnikov Group szerint az októberrel induló szezonban a thaiföldi cukortermelésnek 2009–2010 óta a második legrosszabb szezonja jöhet. Mint megírtuk, egyre csökken a rizs termőterülete, és tavaly hét év után először csökkent a betakarított mennyiség.