Kínától az Egyesült Államokon keresztül az Európai Unióig csökken a rizstermelés, ami felhajtja az árakat. Ez különösen annak a 3,5 milliárd, elsősorban az ázsiai csendes-óceáni térségben élőnek jelent problémát, akiknek a rizs alapvető élelmiszer, és akik a teljes mennyiség 90 százalékát fogyasztják. 

A farmer works in a rice field, next to high rise residential buildings, in Hanoi on March 6, 2023. (Photo by Nhac NGUYEN / AFP)
Rizsföld Hanoi szélén. A növény igen kényes az időjárásra.
Fotó: Nhac Nguyen / AFP


A Fitch Solution előrejelzése szerint az idén 8,7 millió tonnával kevesebb rizs lesz. 

Ez a legnagyobb hiány a 2003–2004-es szezon óta, amikor a deficit elérte a 18,6 millió tonnát.

 Ez komoly problémát okoz a legnagyobb importőrök számára. 
„Globális szinten a hiány legnyilvánvalóbb hatása az évtizedes csúcson lévő ár” – nyilatkozta a CNBC-nek Charles Hart, a cég árupiaci elemzője. Száz font (45,36 kiló) rizs átlagára az idén 17,3 dollár, és a Fitch Solution április eleji jelentése szerint csak 2024-ben esik le 14,5 dollárra. Mivel a rizs Ázsia jó néhány piacán alapvető élelmiszer, a drágulása jelentősen hozzájárul az élelmiszerár-inflációhoz és rontja az élelmezésbiztonságot.
Az a globális rizsellátás 0,4 százalékát adja, Ukrajnában pedig 2002 óta folyamatosan csökkent a termelés, 2021-ben már ötvenezer tonna alá. 

A háború ennek ellenére hozzájárul a hiányhoz, mert megugrott a többi fontos gabonaféle ára,

 amelyeknek Ukrajna és a nyugati szankciókkal sújtott Oroszország a fő termesztője és exportőre. Azok helyett egyre vonzóbb alternatívát nyújtott a rizs.

CHINA-HUNAN-HENGYANG-YUAN LONGPING-THIRD-GENERATION HYBRID RICE (CN)
(201102) -- HENGYANG, Nov. 2, 2020 (Xinhua) -- Staff members weigh the third-generation hybrid rice at an experimental demonstration field in Hengnan County, central China's Hunan Province, Nov. 2, 2020. The third-generation hybrid rice developed by Yuan Longping, the "father of hybrid rice," and his team achieved a yield of 911.7 kg per mu (about 667 square meters) in an experiment in central China's Hunan Province. (Xinhua/Chen Zeguo) (Photo by Chen Zeguo / XINHUA / Xinhua via AFP) (201102) -- HENGYANG, Nov. 2, 2020 (Xinhua) -- Staff members weigh the third-generation hybrid rice at an experimental demonstration field in Hengnan County, central China's Hunan Province, Nov. 2, 2020. The third-generation hybrid rice developed by Yuan Longping, the "father of hybrid rice," and his team achieved a yield of 911.7 kg per mu (about 667 square meters) in an experiment in central China's Hunan Province. (Xinhua/Chen Zeguo) (Photo by Chen Zeguo / XINHUA / Xinhua via AFP)
Kínában tavaly a monszun, az idén az aszály fenyegeti a termést.
Fotó: Chen Zeguo / AFP

A nagyobb gondot a szokásosnál rosszabb időjárás okozta Kínában és Pakisztánban. Kína a világ legnagyobb termesztője, tavaly azonban az év második felében hatalmas mezőgazdasági területek kerültek víz alá a heves nyári monszunesők és áradások miatt többek között a rizstermés zömét Kuanghszi és Kuangtung tartományban.
Pakisztánban, amely a világ rizskereskedelmének 7,6 százalékát adja, az áradások miatt 

az előző évihez képest 31 százalékkal lett kevesebb a termés,

ami az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint sokkal nagyobb visszaesés, mint amennyire eredetileg számítottak. A globális árakat tovább hajtotta, hogy India szeptemberben megtiltotta a törmelékrizs kivitelét.
Az árak emelkedése súlyosan érinti a legnagyobb importőröket, például Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát, az afrikai országokat, valamint azokat is, ahol nagyon magas az élelmiszerár-infláció, mint Pakisztán, Törökország és Szíria. Sokan kénytelenek lesznek megcsapolni a hazai rizstartalékokat.

Rice Harvesting And Processing At JA Irumano Agricultural Cooperative A clerk displays bags of rice for sale at a grocery store operated by a JA Irumano Agricultural Cooperative in Kawagoe, Saitama Prefecture, Japan, on Wednesday, Sept. 30, 2020. Economists see prolonged weakness in business activity putting pressure on newly appointed Prime Minister Yoshihide Suga to provide more fiscal aid. Photographer: Soichiro Koriyama/Bloomberg via Getty Images
A legnagyobb importőröknek a tartalékok egy részét is fel kell használnia.
Fotó: Getty Images

Azonban nem kell sokáig várni, hogy normalizálódjon a helyzet. A Fitch Solution előrejelzése szerint a termelés a 2023–2024-es szezonban az ideihez képest 2,5 százalékkal nő, a piac így majdnem kiegyensúlyozott állapotba kerül, a fő motorja pedig India lesz a következő öt évben.

Ez azonban nagyban függ az időjárástól, a rizs ugyanis kimondottan kényes növény. 

Indiában a 2023 második és harmadik negyedévére jelzett intenzív hőhullámok, Kínában az elmúlt két évtized legnagyobb aszálya veszélyezteti a termést, ahogyan a legjelentősebb európai termelőknél, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban is.