A Carlsberg dán sörgyártó pénteken bejelentette, hogy eladta oroszországi érdekeltségét. A szerződést aláírták, de nem hozták nyilvánosságra sem a vevő nevét, sem pedig az eladási összeget, amelyet hosszadalmas eljárás során kell engedélyeztetni az orosz hatóságokkal.

Bottles,Of,Carlsberg,Pale
Fotó: Monticello

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a nyugati sörgyártók közül a Carlsbergnek volt a legnagyobb oroszországi kitettsége. 2021-ben a bevételeinek 10 százalékát termelte ki Oroszországban, mielőtt tavaly az ukrajnai invázió miatt több más külföldi céggel együtt kizárta volna az országot a közép- és kelet-európai piacáról, és döntött a távozásról. 
A cég tavalyi becslése szerint mintegy 9,9 milliárd koronás veszteséget okoz oroszországi üzletágának az eladása. (Egy dán korona 49,7 forint.) 

Az idei üzleti eredményeket azonban a cég pénteki közleménye szerint nem befolyásolja az eladás.

Can,Of,Carlsberg,Beer
A Carlsbergnek különösen fájó a búcsú, hiszen piacezető volt Oroszországban. 
Fotó: Giedre_3

Az orosz üzletág eladásáról szóló megállapodás aláírása fontos mérföldkő a rendkívül összetett szétválasztási és értékesítési folyamatban. Fontos volt a számunkra, hogy a lehető legjobb megoldást érjük el minden érdekelt fél számára, beleértve az Oroszországban dolgozó több mint nyolcezer alkalmazottunkat is

– hangsúlyozta közleményében Cees’t Hart, a Carlsberg vezérigazgatója.
A cég korábban jelezte, hogy várhatóan júniusig bejelenti az orosz üzletág eladását, és azt is, hogy opciós jogot próbál kikötni a jövőbeni visszavásárlására.
Mikkel Emil Jensen, a Sydbank elemzője emlékeztetett, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az orosz hatóságok jóváhagyják az üzletet, azt meg főleg nem lehet előre megmondani, hogy mikor. Abban azonban meglehetősen biztos, hogy a Carlsberg nem nyer rajta.
A cég részvényeinek értéke 1,1 százalékkal, 1068 koronára emelkedett a hír bejelentésére a koppenhágai tőzsdén, azóta visszaesett 1057,5 koronára, 0,52 százalékkal a csütörtöki záróértéke fölé.