Májusban közel három éve a legnagyobb mértékben emelkedtek a német feldolgozóipari megrendelések, elsősorban a katonai járművekre leadott megrendeléseknek köszönhetően a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése szerint.

A Panzerhaubitze 2000 (armoured howitzer 2000), a 155mm self-propelled howitzer to be inspected and repaired, is pictured at the facility of German armaments company and automotive supplier Rheinmetall in Unterluess, northern Germany, on June 6, 2023. Since Russia invaded Ukraine, Germany has dropped a traditionally pacifist stance and become one of Ukraine's biggest military backers, delivering a wide array of weaponry to Kyiv. Rheinmetall has received a boost from the Ukraine war, posting record results in 2022 and joining Frankfurt's blue-chip DAX index in March 2023. (Photo by Axel Heimken / AFP)
Fotó: AFP

Májusban 6,4 százalékkal nőttek a feldolgozóipari vállalatok megrendelései az előző havihoz képest az áprilisi 0,2 százalékos havi növekedés után. A növekedés mértéke májusban jóval meghaladta az 1,2 százalékos szakértői várakozásokat.

A májusban elért havi növekedés 2020 júniusa óta a legnagyobb volt, de főként a nagy volumenű megrendeléseknek volt köszönhető. A nagy megrendelések nélkül a feldolgozóipari megrendelések 3,2 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest.

A legnagyobb mértékben a katonai járműveket is magában foglaló „egyéb járművek” kategóriájában nőttek a megrendelések, 137,1 százalékkal.

Az egyéb járművek kategóriát is magában foglaló gépjárműgyártás megrendelései összességében 8,6 százalékkal nőttek. Az elektromos berendezéseket gyártó ágazatban azonban 15,0 százalékkal csökkentek a megrendelések. Míg a beruházási javakra feladott új rendelések 12,0 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, addig a félkész termékek ágazatában 1,1 százalékkal, a fogyasztási cikkek ágazatában pedig 0,8 százalékkal csökkentek.

Az egy évvel korábbitól 4,3 százalékkal maradtak el májusban a feldolgozóipari vállalatok megrendelései, áprilisban még 9,3 százalékos volt az elmaradás. A március–májusi három hónapos időszakban a megrendelések 6,1 százalékkal maradtak el az előző háromhavitól.