Németország az idei első fél évben 4,46 milliárd dollár értékű fegyvert exportált, 12 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, ebben azonban nincs benne az Ukrajnának nyújtott 4,42 milliárd eurós katonai támogatás – derül ki a német gazdasági minisztérium által a Die Linke képviselőjének, Sevim Dagdelennek adott válaszból.

Budapest, 2022. október 15.Katonák vonulnak az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütételén, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én.MTI/Koszticsák Szilárd Budapest, 2022. október 15.
Katonák vonulnak az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütételén, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A német fegyvereladások terén ugyanakkor 

Magyarország áll az első helyen, miután hazánk 1,03 milliárd euróért vásárolt fegyvereket a németektől, 

messze megelőzve olyan országokat is, mint Ciprus (266,6 millió euró), az Egyesült Államok (265,8 millió euró), Nagy-Britannia (227 millió euró) vagy Franciaország (226,8 millió euró) – írja az Euractiv.

A Magyarországra irányuló német fegyverexport kapcsán érdemes megjegyezni, hogy közben hazánkban a Rheinmetallnak gyára is épült, ami némiképp még mérsékli is az importigényt. A német fegyvereladásokat a gazdasági minisztériumnak is jóvá kell hagynia a jelenlegi szabályok szerint.

A német fegyverexport idén várhatóan a második világháború utáni időszak rekordját, vagy a 2021-es, éves szinten 9,35 milliárd eurós érték utáni második helyezést fogja elhozni idén.

Nem csak üres beszéd a haderőfejlesztés: már Magyarország vásárolja a legtöbb német fegyvert a világon

Kiadta a német gazdasági minisztérium a friss fegyverexportadatokat. Magyarország majdnem megelőzte Ukrajnát is a listán. Van honnan visszaépíteni a magyar honvédséget.