Or Bokobza, egy izraeli szoftver startup, a Venn alapító-vezérigazgatója az elmúlt héten alig beszélt a kollégáival. Az izraeli hadsereg egyik elit harci egységének tartalékos tagjaként szinte közvetlenül azután, hogy a Hamasz szombaton támadást intézett Izrael ellen, már a bevetésen volt.

Israel,Country,Flag,Liberty,National,Concept
Fotó: Rawpixel.com

Most a legfontosabb dologra összpontosítok, ami az országunk biztonsága" - mondta a Financial Timesnak egy rövid telefonbeszélgetés során. A kollégák azt mondták: ne aggódjak e miatt, megoldják a munkahelyi dolgokat - tette hozzá. Bokobza, 90 fős cégének mintegy 10 kollégájával együtt, azon több ezer izraeli high-tech dolgozó között van, akiket besoroztak az ország tömeges háborús mozgósítása során.

A helyi tech cégek becslései szerint 

a 360 ezer behívott tartalékos között a szektor munkaerejének 10-15 százaléka is szerepel,

 s ez váratlan és jelentős fennakadást jelent a kis cégek számára. Izrael egy gázai szárazföldi offenzívára készül, a "start-up nemzet" példátlan próbatétel előtt áll.

Egy hosszú háború jelentősen visszavetné az ország virágzó technológiai szektorát, amely a gazdaság egyik fő hajtóereje, és amely az összes munkahely mintegy 15 százalékát adja. Ez a munkaerő több száz startup, illetve olyan multinacionális cégek nagy lerakatai között oszlik meg, mint az Intel és a Microsoft. A zsidó állam jelentős technológiai befektetést vonz külföldről is. Az IVC piackutató szerint az ország 2023-ban 320 tranzakció keretében összesen 5,5 milliárd dollárnyi kockázati tőkét gyűjtött be - a globális iparági lassulás ellenére. 

Feltételezem, hogy ha ez néhány hónapig így folytatódik, akkor annak a termelékenységre is lesz kihatása, hiszen kevesebb ember van

 - mondta a brit lapnak Amitai Ratzon, a Pentera kiberbiztonsági csoport vezérigazgatója. Dovi Frances, a Group 11 kockázati tőkebefektető alapító partnere szerint portfóliócégeinek több felsővezetője jelenleg katonai szolgálatot teljesít. Ugyanakkor ő is úgy nyilatkozott, hogy alkalmazkodnak a helyzethez, hiszen a háború lehetősége már régóta az élet velejárója Izraelben.

Tartalékosok készülődnek Tel-Avivban, indulnak a katnai bázisukra
Fotó: AFP

Jevgenyij Dibrov, az Armis kiberbiztonsági start-up cég vezérigazgatója 20 munkatársának távozásával kénytelen kezdeni valamit. A nyolc éve alapított, 660 alkalmazottat foglalkoztató vállalat válsághelyzetbe került, egyes műveleteket áthelyezett, míg az Izraelben maradt alkalmazottak otthonról dolgoznak. Hamász támadása még arra is maradt energiájuk, hogy lelki, pszichológusi segítséget nyújtottak az alkalmazottaknak. 

Kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, alapvetően ez a valóság

 - mondta Dibrov.

Az alkalmazottak 

otthonuk biztonságában dolgozhatnak, és közel maradhatnak az óvóhelyekhez, bizonyos értelemben a Covid segített nekünk a felkészülésben

 - mondta Gili Raanan, a Cyberstarts kockázati tőkecsoport alapítója. Számos izraeli startupnak vannak felsővezetői, valamint marketing- és értékesítési csoportjai az Egyesült Államokban. 

A vállalatok tudják, hogyan kell megteremteni az üzletmenet folytonosságát, és tudják, hogyan kell az ilyen típusú helyzeteket feldolgozni. Ez az egyik erősségük

 - mondta Shmuel Chafets, a Target Global kockázati tőkecsoport elnöke. Az izraeli startupok között számos olyan is akad, amely az ország világszínvonalú kiberbiztonsági ágazatából a katonai és hírszerző szolgálatokból nőtt ki. Ezek most mindent megtesznek, hogy támogassák a  hadsereget.

Nadav Zafrir, a 8200-as izraeli elit hírszerző egység korábbi parancsnoka, aki jelenleg a Team8 kockázati csoport ügyvezető partnere, elmondta, hogy cége különböző technológiák, például az adattudomány felhasználásával igyekszik támogatni a kormányt az izraeli túszok felkutatásában. 

Az innovációs ciklusunk nem állt meg, különböző területeket kutatunk. Ezek mindegyike hihetetlenül releváns ebben az időszakban 

- mondta Zafrir. 

A nagyobb technológiai vállalatok is gondosan figyelik a folyamatokat. Az Intel, amely 13 ezer alkalmazottal a legnagyobb izraeli multinacionális cégek közé tartozik, közölte, hogy "szorosan figyelemmel kíséri az izraeli helyzetet, és lépéseket tesz dolgozói védelmére és támogatására". A hétvégéig több mint 300 kockázati tőkebefektető cég írt alá egy Izraelt támogató nyilatkozatot.

A nyilatkozatot az Egyesült Államok néhány nagyobb befektetői csoportja is aláírta, 

köztük a Bessemer Venture Partners, a GGV Capital és az Insight Partners, amelyek közül sokan az évek során jelentős tőkét fektettek be izraeli vállalatokba. Más cégek, köztük a Sequoia Capital és a General Catalyst közölték, hogy adományokat juttatnak a háborúban álló államba.

A startup cégek vezetői hangsúlyozták, hogy bármi is legyen a cégükre gyakorolt hatás, Izrael háborús erőfeszítései az elsők. A Frances elmondta, hogy cége pénzadományokat, élelmiszer- és felszerelésadományokat küld, valamint kifizeti a külföldön tartózkodó tartalékosok hazaútját - még egy 50 ezer zsákból álló kávészállítmányt is eljuttatnak a frontvonalra.