Magyar gazdaság

Izraeli tanácsadó: háborús helyzetben is működtetni kell a gazdaságot

A járvány idején szerzett tapasztalatok segítettek Izraelnek abban, hogy vészhelyzetben is működőképes maradhasson a gazdaság, sokan most is home office-ból dolgoznak – erről beszélt a Világgazdaságnak az izraeli piacra magyar cégeket kijuttató Győző Gábor. A tanácsadó arra is kitért: a magyarországi cégek a közel-keleti országban jellemzően valamilyen képviseleten keresztül vannak jelen, saját kirendeltséget fenntartani költséges.

Még csak pár nap telt el Izrael megtámadása óta, mindenki érzékeli, hogy nagy a baj, de az emberek próbálnak visszatérni a hétköznapi rutinokhoz, a legtöbben újra felvették a munkát

– számolt be tapasztalatairól a Világgazdaságnak Győző Gábor, aki korábban a magyar állam tel-avivi kereskedelmi képviseletét vezette, jelenleg egy tanácsadó cégen keresztül van jelen az izraeli piacon.

Big,Waving,National,Colorful,Flag,Of,Israel,And,National,Flagbig waving national colorful flag of israel and national flag of hungary . macro, izrael, magyarország, israel, falg, zászló
Fotó: Shutterstock

A közgazdász szerint bizonyos szempontból a helyzet hasonló a Covid-járvány idején tapasztaltakhoz, sokan ugyanis biztonsági megfontolásból, magukat vagy hozzátartozóikat féltve home office-ban dolgoznak. Izraelben a családok nagy többségében – miután a gyes igen rövid  – mindkét szülő dolgozik, a munkába állást nehezíti, hogy az iskolák és az óvodák zárva tartottak.

A járvány idején a világ megtanulta, hogyan lehet lezárások mellett működtetni a gazdaságot, ebben Izrael kivételesen jól vizsgázott – húzta alá. A személyszállítás teljesen leállt a közel-keleti országban mindkét irányba, az áruforgalom azonban – tudomása szerint – jól működik, legutóbbi értesülése egy kóser termékek exportjára szakosodott cég vezetőjétől származott.

Győző Gábor beszélt arról is, hogy 

miközben évekkel korábban főképp Izraelből érkeztek cégek Magyarországra, például az egészségügy és az ingatlan területén, mára már fordítva is vannak jó példák. 

Kinti képviseletet fenntartani költséges, a legtöbb hazai vállalkozás valamilyen képviseleten, akár tanácsadó cégen keresztül vagy izraeli partnerrel együttműködve van jelen ott. Új iparágak is számításba jönnek az együttműködésben a már bejáratott infokommunikáció, gépipar és feldolgozóipar mellett, mára már a hadiipar területén is vannak közös projektek.

A szakember jól ismerve az ottani embereket úgy fogalmazott: 

Erős nemzetről van szó, Izrael ezt is túl fogja élni, most próbálnak magukhoz térni, de néhány hónap alatt úrrá lesznek a helyzeten.

Izrael és Magyarország között gazdasági vonalon egyre intenzívebb az együttműködés: 

Mind az mind az számottevően bővült tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva, és a jelek szerint idén is folytatódik a növekedés. Magyarország 490 millió dollár értékben exportált a közel-keleti országba, miközben onnan 253 millió dollár értékben érkeztek áruk a múlt évben. 

Magyarországi export Izrael irányába 2022-ben
 

Szombaton reggel a Hamász szervezet Gázából nagyszabású rakétatámadást indított Izrael ellen, emellett mind szárazföldön, mind tengeri úton terroristák hatoltak be az ország területére. Az izraeli kormány vészhelyzetet hirdetett, a tartalékos katonákat behívták, a hadsereget mozgósították, és légicsapásokat hajtottak végre, lebombázták a gázai egyetemet is. 

 

munka Győző Gábor Izrael áruforgalom
Kapcsolódó cikkek