Nemzetközi gazdaság

Jelentős rezsitámogatást kapnak az ukrán hadiözvegyek

Az orosz–ukrán háborúban sokan vesztették el családtagjaikat. A katonák mellett a hadiözvegyek is rezsitámogatást kapnak.

Ukrajna egyes állampolgárai sok pénzt takaríthatnak meg a közüzemi szolgáltatásokon, mivel 50 százalékos engedményt kapnak a szóban forgó költségekre. Ez a kedvezmény a férjüket az orosz–ukrán háborúban elvesztett nőkre vonatkozik – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Aftermath of Russian attack on Odesa
Jelentős rezsitámogatást kapnak az ukrán hadiözvegyek
orosz-ukrán háború
Jelentős rezsitámogatást kapnak az ukrán hadiözvegyek.
Fotó: Nina Liashonok / AFP

A szabályozásnak köszönhetően az özvegyek a gáz, a villany, a fűtés, valamint a vízszolgáltatás és a szemétszállítás, a társasházi közös költség, valamint a szilárd tüzelőanyag árának felét kötelesek csak kifizetni. A fűtési és lakáshasználati díjra vonatkozó kedvezmény kiszámításánál a lakterületen bejegyzett lakosonként 21 négyzetmétert vesznek alapul (plusz 10,5 négyzetméter az egész család számára).

Abban az esetben, ha egy ukrán katona özvegye munkaképtelenné válik, és ugyancsak munkaképtelen családtagokkal él, akkor 50 százalékos kedvezményt kaphat a lakás fűtéséhez használt gázra. A kedvezmény a normatív fűtési terület duplája (családonként 42 négyzetméter, plusz 21 négyzetméter) után jár.

Az ilyen módon folyósított segély megítélése nem függ az özvegy havi átlagjövedelmétől, lakásának típusától, illetve annak tulajdoni formájától sem.

Szintén segélyben részesülnek az ukrán katonák. Esetükben a harci cselekmények résztvevői 75 százalékos, a háború miatt fogyatékkal élők pedig 100 százalékos rezsitámogatásban részesülnek.

Azoknak a személyeknek, akik jogosultak a kommunális szolgáltatások kifizetésére vonatkozó kedvezményre, be kell nyújtaniuk erre vonatkozó kérelmüket az Ukrán Nyugdíjalaphoz.

Még a hadiözvegyek is készpénzt kapnak, Oroszországot elöntik a bankók

A helyzetet jól mutatja, hogy még az ukrajnai háborúban elhunyt Wagner-zsoldosok özvegyei is a bankókért állnak sorba, azaz a „kártérítést” készpénzben kapják. Általában a fel nem vett bérükön felül fejenként ötmillió rubelt, azaz valamivel több, mint 20 millió forintot kapnak a fronton életüket vesztő zsoldosok feleségei, a legtöbbször sporttáskákban, illetve zacskókban.

 

 

rezsitámogatás Ukrajna orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek