Közélet

Szijjártó Péter: a NATO a vörös vonalak átlépése felé halad – videó

A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette, hogy a magyar emberek biztonsága kizárólag akkor lehetséges, ha hazánk kimarad a háborúból, ezért ezután is erre fog összpontosítani a kormány.

A NATO öles léptekkel halad a korábban közösen felrajzolt vörös vonalak átlépése felé, az észak-atlanti szövetség most már százmilliárd dollárt akar még belepumpálni az ukrajnai háborúba – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter az ukrán háború költségeiről is beszélt / Fotó: AFP

A béke egyre távolibbnak tűnik Európában, mivel a is öles léptekkel halad a korábban közösen megrajzolt vörös vonalak átlépése felé – emelte ki a tárcavezető.

Amellett, hogy a NATO az ukrajnai fegyverszállításokat és az ukrán katonák kiképzését az eddigieknél szorosabban akarja koordinálni, most százmilliárd dollárt akar még belepumpálni a háborúba – húzta alá.

A magyar álláspont továbbra is világos, eszerint a harctéren nincsen megoldás, csak halottak és pusztítás, a rendezést csakis a tárgyalások hozhatják el. 

Ennek a háborúnak nincsenek és nem is lehetnek nyertesei, ennek a háborúnak csak vesztesei vannak

– hangsúlyozta. Leszögezte, hogy Magyarország nem kíván részt venni a NATO fegyverszállítási és kiképzési műveletében, a kormány ehhez nem akar adófizetői forintokkal hozzájárulni.

„Mi a következő hetekben, ezen javaslatok tárgyalása során így továbbra is azért fogunk küzdeni, hogy

  • Magyarország kimaradhasson ebből az őrületből,
  • kimaradhasson a fegyverszállításból,
  • az ukrán katonák képzéséből,
  • és Magyarország kimaradhasson ennek a százmilliárd dollárnak az összegyűjtéséből
  • és a háborúba történő belepumpálásából”

– mondta Szijjártó Péter a videóban.

Láthatjuk a világháborús, az atomháborús előkészületeket, láthatjuk ezt az egész őrületet. És ezt csak úgy lehet megállítani, ha június 9-én békepárti politikusokat küldünk az Európai Parlamentbe – emelte ki.

 

Szijjártó Péter ukrajna NATO
Kapcsolódó cikkek