Különös fotó jelent meg a közösségi médiában a napokban. A Supernova+ Telegram csatorna által közölt felvételen az látható, ahogy felehetően orosz katonák rakétakilövést készítenek elő.

rakéta
Ezt a moszkvai terrortámadásért – feliratozott rakétákkal lövik az ukránokat az oroszok / Fotó: Supernova / Telegram

Sajnálatos módon az immár több mint két éve dúló háborúban ez megszokott, azonban a képen tisztán kivehető, hogy az orosz rakétákra felirat is került. Számtalan forrás szerint az orosz nyelvű üzenet nem más, mint hogy 

A Crocus City Hall halott és sérült oroszaiért.

A fotó gyorsan végigsöpört az interneten, a Reddit, tucatnyi X-fiók és olyan nagy lapok is közölték, mint a német Bild. Orosz oldalak kisebb képgalériát is közzétettek a megcímzett rakétákból.

Csakhogy van némi zűrzavar a történetben. Ugyanis hivatalosan nem az ukránok, hanem az Iszlám Állam követte el a moszkvai koncertteremben a több mint 130 halálos áldozattal járó szörnyű terrorcselekményt. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor kezdettől ukrán szálat sejtett a merénylet mögött, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója pedig arról tájékoztatott, hogy olyan információk birtokában vannak, amelyek nem zárják ki, hogy Ukrajnának igenis köze van a Moszkva melletti terrortámadáshoz.

A letartóztatottaktól kapott elsődleges információk megerősítik az ukrán nyomot – mondta Alekszandr Bortnyikov. Elismerte, hogy az akció megrendelőjét még nem sikerült azonosítaniuk, de az FSZB már tudja, ki a szervező, és ki toborozta az elkövetőket.

Vagyis az ukránokra kilőtt, feliratozott rakéták illeszkednek abba az orosz narratívába, amely az ukránokat okolja a tragédiáért. Más kérdés, hogy ez megfelel-e a valóságnak, és hogy tudják-e bizonyítani.

Moszkvai terrortámadás: Oroszország követi az „ukrán nyomot”

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója szerint olyan információk birtokában vannak, melyek nem zárják ki, hogy Ukrajnának köze van a Moszkva mellett történt terrortámadáshoz.