Közélet

Moszkvai terrortámadás: Oroszország követi az „ukrán nyomot”

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója szerint olyan információk birtokában vannak, melyek nem zárják ki, hogy Ukrajnának köze van a Moszkva mellett történt terrortámadáshoz.

A Moszkva melletti terrortámadás vádjával letartóztatottaktól kapott elsődleges információk megerősítik az „ukrán nyomot” – mondta Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója. 

MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 8:  (RUSSIA OUT) A man walks along the street near the Alcon tower building, as air temperatures dropped to -18 degrees Celcius, January,8 2024, in Moscow, Russia. Since the beginning of the year, abnormally cold weather has settled in Moscow region, causing problems with heating in apartments. (Photo by Contributor/Getty Images)
Fotó: GettyImages

Bortnikov korábban elmondta, hogy a terrortámadás megrendelőjét még nem sikerült azonosítaniuk, de az FSZB már tudja, hogy ki szervezte a támadást és toborozta be az elkövetőket. A Ria Novosztyi szerint az igazgató azt mondta, hogy

a terrortámadás előnyös volt a nyugati titkosszolgálatoknak és Ukrajnának, mert felrázta az oroszországi helyzetet és pánikot okozott a társadalomban.

Kijev szombaton ismételten visszautasította, hogy köze lenne a merénylethez. „Már vártuk ezt a verziót, amely szerint az orosz vezetők az ukrán nyomot követik” – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Vlagyimir Putyin felvetette, hogy a támadás része lehet a 2014 óta folyó Oroszország-ellenes erőfeszítéseknek, és kérdéseket tett fel azzal kapcsolatban, hogy a terroristák miért próbáltak meg Ukrajnába menekülni. Ezenkívül a támadást a megfélemlítés mintájába illőnek tekintette.

 

oroszország moszkva ukrajna orosz-ukrán háború terrortámadás
Kapcsolódó cikkek