Az amerikai gazdaság éves szinten 3,4 százalékkal bővült 2023 negyedik negyedévében, ami enyhén magasabb a korábban jelentett 3,2 százaléknál. A kormányzati kiadások és a lakossági beruházási volumen is nőtt. A teljes 2023-as évet tekintve az Egyesült Államok gazdasága 2,5 százalékkal gyorsult, szemben a 2022-es 1,9 százalékkal.

People searching bulletin board for job openings
people at the unemployment office and job fair.
Egyre csökken a munkanélküliség
Fotó: GettyImages

A kapcsán is javulás mutatkozott: az első alkalommal segélyért folyamodó amerikaiak száma 2 ezerrel 210 ezerre csökkent a március 23-án zárult héten, ami kedvezőbb a 215 ezres piaci várakozásnál. Ellenben a tartós segélykérelmek száma 24 ezerrel 1,819 millióra nőtt a március 16-án zárult héten. Az adatok azt mutatják, hogy az amerikai továbbra is feszes, ami összhangban van a Fed legutóbbi értékelésével.

Ez azért is fontos, mivel ez szélesebb teret biztosít a jegybanknak, hogy megkezdje a kamatvágást. A márciusi lazításra vonatkozó remények már elszálltak, a befektetők azonban még bíznak a júniusi vagy júliusi startban. A jelenlegi irányadó kamat 5,5 százalék, az elemzők pedig az év végére 4,25 százalékot várnak, bár a februári a vártnál magasabb lett.

Más téren is javulás mutatkozik: az összesített vállalati nyereség szintje az 2023 utolsó negyedévben 3,9 százalékkal, több mint 2,8 ezermilliárd dollárra nőtt a periódusban, a harmadik negyedévi 3,7 százalékos emelkedést követően. A nettó osztalékok 1,3 százalékkal növekedett az előző időszakban mért egyszázalékos csökkenés után. Az előző év azonos időszakához képest a vállalati profit 3,8 százalékkal nőtt.

A fejlemények nem mozgatták meg különösebben a dollár árfolyamát,

a zöldhasú több mint 0,04 százalékot erősödött az közös valutája ellenében. A forint ellen pedig több mint 0,1 százalékot erősödött.

Burjánzik az amerikai állampapírpiac – ennek még sosem volt jó vége

Ugrásszerűen bővül a világ legnagyobb és legfontosabb pénzügyi piaca. Az amerikai kincstárjegyek éves kibocsátása a világjárvány kezdete óta csaknem megkétszereződött, a 2008-as pénzügyi válság óta pedig meghatszorozódott, s tavaly 23 ezermilliárd dolláros rekordot ért el. Ráadásul a piac arra számít, hogy az amerikai kormányzati kiadások idén tovább nőnek, függetlenül attól, hogy ki nyeri a novemberi elnökválasztást.