Nemzetközi gazdaság

Kína és az Egyesült Államok véglegesen kettéoszthatja a világot

Az Egyesült Államok és Kína kettéoszthatja a világgazdaságot, ami globális szinten jelentős károkat okozhat. A Washington és Peking közötti feszültség pedig egyre csak fokozódik.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik vezetője szerint egyre jobban érződik a gazdasági blokkosodás a világban: Gita Gopinath, az IMF vezérigazgató-helyettese a Stanford Egyetemen tartott beszédében kijelentette, hogy az olyan események, mint a globális járvány és Oroszország Ukrajna elleni inváziója, a hidegháború óta nem látott módon felborították a globális kereskedelmi kapcsolatokat – számolt be az CNBC

Usd,Dollar,And,China,Yuan,Banknote,With,Analysis,Graph,For
Az USA és Kína közötti feszültség egyre csak fokozódik / Fotó: Shutterstock

A világ országait egyre inkább a gazdasági biztonság és a nemzetbiztonsági aggodalmak vezérlik annak eldöntésében, hogy kikkel kereskednek és kikbe fektetnek be

– mondta, hozzátéve, hogy a világot jelenleg mgosztja a Kína és az Egyesült Államok közötti választás. Gopinath szerint noha a gazdasági rugalmasság erősítése nem feltétlenül rossz, a globális széttöredezettsége veszélyezteti a kiszámítható gazdaságot. 

A cikk emlékezetet, hogy a Washington és Peking közötti feszültség fokozódik: az Egyesült Államok nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva fokozza a kereskedelmi korlátozásokat és szankciókat Kínával szemben, közben Peking a Dél-kínai-tengeren való előretörést és a Tajvannal szembeni erőteljesebb fellépést fontolgat. Az IMF által összeállított adatok szerint a világ két legnagyobb gazdasága közötti növekvő feszültség globálisan is tükröződik: 2022-ben és 2023-ban háromezret meghaladó kereskedelmi korlátozást vezettek be, ami több mint háromszorosa a 2019-esnek.  

Az amerikai blokk főként Európát, Kanadát, Ausztráliát és Új-Zélandot foglalja magában, míg a Kína felé nyitott országok közé tartozik Oroszország, Eritrea, Mali, Nicaragua és Szíria. Ukrajna inváziója óta a tömbök közötti kereskedelem mintegy 12 százalékkal esett vissza, a közvetlen külföldi befektetések pedig 20 százalékkal csökkentek.  

A kínai elnök látogatása előtt: nyitni kell az ázsiai országok felé

A világot háborúk és krízisek sújtják, és ennek hosszú távú káros következményeként ismét a blokkosodás felé mutatnak a folyamatok Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint. A tárcavezető rámutatott: mindezek ellenére Kína részesedése a világgazdasági teljesítményből folyamatosan növekszik.

 

 

IMF kína blokkosodás Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek