BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Business man, headache and pain, tired or fatigue in office while working on pc. Burnout, migraine and male person with depression, vertigo or brain fog, anxiety or mental health, stress or problem.

Munka-magánélet egyensúlya: ezekben az országokban sikerült megteremteni

A Remote nemzetközi HR-platform 2024-es rangsorának első tíz helyén hat európai állam szerepel: Spanyolország, Franciaország, Dánia, Norvégia, Hollandia és az Egyesült Királyság. Szakértők szerint a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése nem bonyolult, mégis nehezen megvalósítható. Akinek sikerül, számos pozitív hatást tapasztalhat, nem stresszel, elkerüli a kiégést, jó lesz a közérzete, ráadásul sokkal jobban teljesít a munkában. Európában jobban értjük ezt, a ranglistát ugyanakkor mégsem európai ország vezeti idén.

Mivel a technológia és a kommunikáció csak egy karnyújtásnyira, a zsebünkben van, egyre nehezebb kikapcsolni és kikapcsolódni, meghúzni a munka és a magánélet közötti egyértelmű határokat. Ha ez nem sikerül, és felborul az egyensúly, feszültséget okoz, ami rontja a teljesítményt, és hosszabb távon kimerüléshez, kiégéshez vezet. Kutatások szerint a kiegyensúlyozott munkavállalók elkötelezettebbek, ez pedig támogatja a céges szervezet egészséges működését. A magas szintű elkötelezettséggel rendelkező vállalatok éves átlagban 19,2 százalékkal növelik az eredményüket.

Business,Man,,Headache,And,Pain,,Tired,Or,Fatigue,In,Office
A munka-magánélet egyensúlyának megteremtése hozzájárul a teljesítmény javulásához / Fotó: Yuri A / PeopleImages.com

 

Munka és magánélet valódi egyensúlya

A szakértők azt javasolják, egyszerű dolgokat kell betartani: például hosszabb-rövidebb szünetet tartani a nap folyamán, beleértve az ebédidőt is.

hogy ne menjen el több idő az indokoltnál egyes feladatokra. 

Ez nem csak a munkára, a magánéletre is ugyanúgy vonatkozik, mert ha minden házi- és kerti munka hétvégére marad, akkor sok idő nem jut a töltődésre, pihenésre, élményekre. A magánéletben kellene időt találni a mozgás valamilyen formájára, szórakozásra, a baráti kapcsolatok ápolására, hobbira.

A munkavállaló és a munkáltató számára is fontos az átlátható struktúra, a világos irányelvek, a világos kommunikáció, az átlátható vezetés. Az alkalmazottaknak a legfőbb motiváció a teljesítményük személyes és közösség előtti elismerése. Az egészségügyi és wellnessprogramok, a támogató vállalati kultúra sokat javít a munkavállalók közérzetén, és elkötelezettségén. Az utóbbi a munkaerőhiányos ágazatokban – ahol lasszóval kell fogni a munkaerőt – kiemelten fontos.  

Rugalmas munkavégzés

Vannak, akik sokkal produktívabbak, ha rugalmasan oszthatják be az idejüket. Nyilván ez nem minden pozícióban valósítható meg, ahogy az otthoni munkavégzés sem. A munkavállalók részéről azonban egyre határozottabban kifejezett igény a home office. Az a munkáltató, aki támogatja, komoly versenyelőnyt szerez a toborzásnál. A hibrid munkavégzésnél ugyanakkor extra tudatosságra van szükség, hogy a családi otthon ne alakuljon át nonstop működő irodává.

Európában jobban megy

Világviszonylatban az európai országok vezetnek a munka és a magánélet megfelelő egyensúlyának megteremtésében. A Remote nemzetközi HR-platform 2024-es rangsorának első tíz helyén hat európai állam szerepel: Spanyolország, Franciaország, Dánia, Norvégia, Hollandia és az Egyesült Királyság. A bővített listát vizsgálva az élbolyban található még Svédország, Németország, Belgium, Finnország, Ausztria és Görögország.

Az index egy 100 pontos skálán mérte fel a munka és a magánélet közötti egyensúlyt a világ 60 legjobban teljesítő országában, Az összpontszámot a

  • minimálbér, 
  • a betegszabadság, 
  • a szülési szabadság, 
  • az egészségügyi ellátás elérhetősége,
  • a közmegelégedettség, 
  • az átlagos munkaidő és 
  • az LMBTQ+ inkluzivitás adta össze.

 

Ezek alapján a tíz legjobb ország, ahol megfelelő a munka és a magánélet egyensúlya:

 

 

Mit tudnak az éllovasok?

A Remote indexe szerint Új-Zéland nyerte a versenyt, ahol sikerült a leghatékonyabban biztosítani a munka-magánélet egyensúlyát. Számos mutatóban magas pontszámot ért el az óceániai ország, miután erős a gazdasága, 32 nap éves szabadság jár náluk, magas, 80 százalékos táppénzt kapnak az alkalmazottak, és a kormány által finanszírozott egészségügyi rendszer sokoldalú. 

A második helyre Spanyolország került, amely kiemelkedik bőkezű, 36 napos törvényes éves szabadságával, továbbá rövid, átlagos munkahetével. A harmadikak a franciák, ahol erős a gazdaság, és a közgondolkodás támogatja a munka-magánélet közötti egyensúlyt, ami a rövidebb munkaidőben (átlagosan heti 25,6 óra), a bőkezű minimálbérben meg az évi 36 nap kötelező szabadságban is tükröződik. 2017-ben Franciaország például bevezette azt a törvényt, amely lehetővé teszi a munkavállalóknak, hogy hétvégén és munkaidőn kívül ne foglalkozzanak a céges levelezéssel, hanem a pihenés idejét valódi kikapcsolódással töltsék.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.