Pénteken az amerikai olajóriások folytatták az európai szektortársak által megkezdett erős gyorsjelentési sorozatot. Az ExxonMobil az utóbbi bő egy év legerősebb profitját érte el a június végén lezárt második negyedévben.

Az amerikai vállalat duplájára hízó, 67,7 milliárd dolláros bevétel mellett 4,69 milliárd dollár – részvényenként 1,1 dollár – nyereséget ért el a tavalyinál sokkal támogatóbb iparági környezetben, mindkét soron felülmúlva az elemzői prognózist.

A pandémiától sújtott 2020-as második negyedévben még 1,08 milliárd dollár veszteséget termelt a társaság. A méretes nyereséghez a járványhelyzet után visszaépülő termékkereslet és a meredeken emelkedő olajárak mellett a profitját megötszöröző vegyipari üzletág kiemelkedő teljesítménye is kellett, a finomítói szegmens ugyanis változatlanul veszteségesen működött. A texasi olajcég tovább folytatta a tavaly kényszerűségből foganatosított költségcsökkentő intézkedéseket, amelyekkel 2021 első felében egymilliárd dollárt spórolt meg. Tőkeberuházásokra idén 7 milliárd dollárt fordított a vállalat, az egész éves ilyen jellegű kiadásokat azonban már csak a korábban tervezett 16–19 milliárd dolláros sáv aljára várja.

Fotó: Bloomberg

Ugyancsak kiugró, 3,18 milliárd dolláros nyereséget jelentett a Chevron is. A kaliforniai székhelyű vállalat ezzel az elmúlt hat negyedév legmagasabb profitját szállította, feledtetve a befektetőkkel a tavaly ilyenkor elkönyvelt, 6,09 milliárdos veszteséget. A szakértők prognózisát is felülmúló eredmény a kedvező iparági széljárás tükrében annyira nem is meglepő, hiszen a második legnagyobb amerikai olajtermelő idén április és június között a tavalyi ár közel háromszorosáért, hordónként 54 dollárért értékesítette az olajat, miközben kihozatalát 5 százalékkal, napi 3,13 millió hordóra tudta feltornászni.

A nagyot javuló eredmény és a biztató kilátások nyomán – a Shell, a TotalEnergies és az Equinor példáját követve – a Chevron is sajátrészvény-vásárlási programjának újraindítása mellett döntött, a tervek szerint éves szinten kér-hárommilliárd dollárt fordítanak a részvényesi értéknövelést célzó tranzakciókra.

Nem termett babér a Molnak az Északi-tengeren

A magyar olajtársaság leánycége, a Mol Norge a Stavangertől mintegy 200 kilométerre fekvő Balder tengeri mezőn végzett értékelő fúrásokat, ám a két kísérlet egyike sem erősítette meg nagyobb mennyiségű olaj vagy gáz jelenlétét a Norvég Kőolajigazgatóság jelentése szerint. Az operátori feladatokat is ellátó Mol Norgénak ez volt a harmadik és a negyedik kutatófúrása a 820 S koncessziós területen. Az itt kitermelhető szénhidrogénvagyont korábban 12-71 millió hordó olajegyenértékre becsülték, az újabb kutatások tükrében azonban ennél kisebb lehet a nyersanyagkészlet. A fúrásokat azon a Transocean Barents nevű olajfúrótoronyon végezte a vállalat, amelynek bérlését bőven az év végi határidő előtt, július végével felmondta a Mol, vélhetően azért, mert nem látta értelmét a további kutatásnak.

A hír kissé negatív a Mol számára, nagy hordereje azonban nincs a fúrás eredményének, jellemzően ugyanis öt kísérletből mindössze egy jár sikerrel

– értékelt a Világgazdaságnak Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajipari elemzője.