Pénz- és tőkepiac

Igazi parádé, meglódult a forint, már 387 az euró

Megjöttek a vevők a forint piacára, a Telekoméra pedig a spekulánsok. A forint árfolyama az euró ellenében már korábban meglódult, most folytatta.

Kora délután látványos erősödésbe fogott a forint, aminek hatására 387,5-ig süllyedt az euró-forint keresztárfolyam. Enélkül is parádés, amit a hazai deviza a héten művel, az euróval szemben fél százalékkal javított, a dollárhoz képest pedig 0,6 százalékkal izmosodott – de még ennél is fontosabb, hogy a jegyzések a februári szintekhez tértek vissza.

forint
Fotó: Bigc Studio

Az Erste elemzője szerint a péntek reggeli inflációs adatok – leginkább az erős maginflációs komponens miatt – továbbra is óvatos monetáris politikát sugallnak, és megerősíthetik, hogy lassan véget érhet a mostani enyhítési ciklus. 

A fennmaradó pozitív reálkamat fontos támasza lehet a forint árfolyamának az elkövetkező időszakban.

A forint árfolyamát most támogatja a külső környezet

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy a forint képest volt megőrizni relatíve erős szintjeit az elmúlt öt kereskedési napban, sőt további lassú és fokozatos erősödésre is futotta. Bár a hazai makrogazdasági adatok vegyesen alakultak, azokat bőven ellensúlyozta a rendkívül támogató külső környezet. 

Az erősödő kamatvárakozás a tengerentúlról (amit a munkaerőpiacon látszó trendforduló erősít) ismét gyengülő dollárt és emelkedő globális kockázatvállalási hajlandóságot eredményezett – ez mind mind támogató a forintra és a fejlődő piaci devizákra nézve – mutatott rá Trippon Mariann. 

A magyar csendesebb, a forgalom kora délután a 4 milliárd forintot sem érte el. A Mol és az OTP gyorsjelentésével, úgy tűnik, kiegyezik a piac, lényegében azt kapták a befektetők, amire számítottak. 

Mind a négy blue chip fölfelé tart, de átütő erő egyikben sincs, nem érték el az 1 százalékos napon belüli pluszt sem. 

Megmozgatta a Telekom befektetőinek fantáziáját az aukció

Ami érdekes, az a Telekom: április 24-én esett le róla az osztalékszelvény (44,7 forint részvényenként), 942 forint volt az akkori záróár, ma viszont visszatérhet ugyanoda az árfolyam, napon belül volt már kötés 941 forinton is. A Telekom-papírok csütörtökön lőttek ki, miután kiderült, hogy nincs már olyan sok hátra a társaság részvény-visszavásárlási aukciójáig, május 23-ig. Lehet, hogy most önkéntes árfolyam-karbantartást végeznek a befektetők, arra spekulálva, hogy az aukcióig érdemes lehet magasabbra tornászni a piaci árat, hogy utána magasabb áron lehessen az aukción nagy tételben eladni a papírokat.

 

forint dollár euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek