Több mint két dollárral drágult a kőolaj hétfő reggel az ázsiai kereskedésben azokra a piaci várakozásokra, hogy az OPEC és egy sor más nagy olajexportáló soron következő közös ülésén a korábbi terveikkel ellentétben kivárnak a kőolajtermelés további növelésével.

Fotó: Shutterstock

Röviddel hét óra után az északi-tengeri Brent ára hordónként 74,15 dolláron állt, ami 2,56 dollár (3,24 százalék) emelkedés a pénteki záróértékéhez képest.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége (OPEC+) minisztereinek december 1-re kitűzött találkozójától sokan azt várták, hogy azon a termelés növeléséről dönthetnek, így a piacra kerülő több kőolaj mérsékli az energiahordozó sok fogyasztó által már túl magasnak tartott árát.

Vasárnap azonban bejelentették, hogy a találkozót későbbre halasztották, valamikor a hét második felére, több időt hagyva a döntésre, miután pénteken a kőolaj ára tavaly április óra a legnagyobb mértékben, csaknem 10 százalékkal zuhant. Ezt azok a félelmek váltották ki, hogy ha tovább terjed a koronavírus új variánsa, az omikron, akkor újra bezárkózhatnak az országok, és korlátozhatják a közlekedést, ami a kőolaj iránti kereslet drasztikus esésével járhat ugyanúgy, mint a járvány első hulláma idején.