Az Európai Központi Bank (EKB) szerint az eurozóna pénzintézeteinek újra kellene gondolniuk az osztalékfizetéssel kapcsolatos terveiket, valamint a részvény-visszavásárlásokat – írta a Financial Times. Az EKB az Oroszország elleni esetleges gázembargóra hivatkozik, amelynek bekövetkezte recessziót okozna a kontinensen.

The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on June 15, 2022. - Europe's equities rebounded as the European Central Bank began an emergency meet to discuss volatile eurozone bond markets and soaring inflation, while investors also braced for a major US rate hike. (Photo by Daniel ROLAND / AFP)
Fotó: DANIEL ROLAND / AFP

Andrea Enria, az EKB felügyeleti részlegének vezetője csütörtökön azt mondta az EU gazdasági és monetáris bizottsága előtt, hogy a jövő héten fogalmazzák meg az ajánlásukat. A várakozások szerint az eurozóna bankjaitól azt kéri majd az EKB, hogy számítsák újra a tőkemegfelelési mutatókat, egy olyan negatív szcenáriót modellezve, mint a gázembargó, vagy az EU országaira kiterjedő

A hír is közrejátszhatott abban, hogy az Euro Stoxx Banks index csütörtökön 3,8 százalékkal esett. Mint a VG megírta, a tengerentúlon nincs akadálya a banki osztalékfizetéseknek.