Hatalmas meglepetést keltve, a tajvani Foxconn, a világ legnagyobb elektronikai bérgyártója hétfőn javított egész éves üzleti kilátásain, mivel erős keresletet érzékel az általa gyártott okostelefonokra és szerverekre a növekvő globális inflációs nyomás ellenére is.

--File--Photo taken on 10 February shows the Shanghai Foxconn Headquarters in Shanghai, China, 10 February 2021. (Photo by stringer / Imaginechina via AFP)
Fotó: Imaginechina via AFP

A tajvani cég a többi jelentős gyártóhoz hasonlóan ugyan súlyos csiphiánnyal küzd, ami visszafogja az okostelefonok – köztük legfőbb megrendelője, az Apple iPhone-jainak a – gyártását is, júniusi eladásai mindennek ellenére az egy évvel ezelőtti bázishoz képest 31 százalékkal ugrottak meg, a megfelelő ellátásilánc-menedzsmentnek és a fogyasztói elektronikai termékek, illetve a bevételei túlnyomó részét hozó okostelefonok növekvő értékesítésének köszönhetően.

A Foxconn a lehető legjobbkor adta ki közleményét, hiszen a befektetők egyre jobban aggódnak az elektronikai termékek iránti kereslet lanyhulása miatt, amit a magas és az ukrajnai háború idézhet elő.

A csipgyártók részvényei például világszerte zuhantak pénteken, miután az amerikai Micron Technology memóriacsip-gyártó csütörtökön – a piaci helyzet romlására hivatkozva - a vártnál lényegesen kisebb bevételt prognosztizált a folyó negyedévre.

A tajvani cég viszont közleményében arról írt, hogy optimista harmadik negyedéves üzleti tevékenységével kapcsolatban, illetve hogy "szignifikáns növekedést" érhet el éves bázison.

Sőt, az egész évre vonatkozóan is javultak a kilátásai, ezért felülvizsgálja korábbi, nulla növekedést váró előrejelzését.

A vállalat idén eddig 10 százalék fölötti növekedést ért el a szerverek és a távközlési termékek forgalmában. Emellett közölték, hogy a vírus miatt elrendelt kínai lezárások is csak korlátozottan hátráltatták a termelést, lévén helyi munkavállalóit a járvány idején "zárt rendszerben" munkahelyükön tartotta.A vállalat részvényei 1 százalékos csökkenéssel zártak hétfőn a szigetországban, nagyjából a szélesebb piaccal összhangban. Idén eddig 3,9 százalékot estek a papírok, jelenleg a cég piaci értéke 49,3 milliárd dollár.