A legnépszerűbb órák, többek között a Rolex, a Patek Philippe és az Audemars Piguet – ára tovább csökken, miután a használtóra-piacon megnőtt a luxusórák iránti kereslet – szerepel a Morgan Stanley elemzői jelentésében.

A 2021-ben és 2022 első negyedévében tapasztalt szárnyalást követően a Daytona kronográfokat gyártó Rolex legkelendőbb modelljeit tömörítő index 21 százalékkal esett a piac áprilisi csúcspontja óta – számolt be a Bloomberg. A Nautilust gyártó Patek Philippe legnépszerűbb termékeinek az ára átlagosan 19 százalékkal esett a használtpiacon, míg a Royal Oakot előállító Audemars Piguet ára 15 százalékkal csökkent a csúcs óta.

A Morgan Stanley elemzői úgy vélik, hogy a kínálat drámai növekedése miatt az árak valószínűleg tovább esnek.

Tekintettel a jelenlegi eladásra szánt órakészletre és a romló makrokörnyezetre, arra számítunk, hogy a használt órák ára negyedévről negyedévre tovább csökken

írták.

A nagy hármas, a Rolex, a Patek és az Audemars Piguet legkeresettebb modelljei a használt luxusórák piacán a teljes forgalom 71 százalékát teszik ki. 

Company Logos In Poland
Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A jelentés szerint a használt órák piaci ellenértéke az elmúlt 18 hónapban kevésbé esett vissza, mint sok más árucikk esetén. Bár a 30 legtöbbet forgalmazott Rolex használtpiaci ára 8 százalékkal csökkent ebben a negyedévben, 2021 januárja óta összességében még mindig 21 százalékkal emelkedett.

Néhány svájci márka azonban ellenáll az árcsökkenésnek. Amikor a Rolex és a Patek órák ára mérséklődött, az LVMH tulajdonában lévő Bulgari-modellek 1, a Richemont A. Lange & Sohne-termékek 3, a Girard Perregaux produktumai 5 százalékkal emelkedtek.

Egyre több használt luxusterméket vásárolnak a kínaiak

A kínaiak a luxustermékek iránti vágyukat használt termékek vásárlásával elégítik ki, a legnépszerűbbnek a különböző kézitáskák számítanak, de egyre több ékszer és óra cserél gazdát. Elemzők szerint a kínai használt luxuscikkek piaca 2025-re 30 milliárd dollárra bővül.