Gyakorlatilag az FTX kriptotőzsde 2022 novemberi bedőlése óta nem volt ennyire alacsony a bitcoinbányászat profitabilitása: az április közepi blokkjutalom-felezés ugyanis felére csökkentette az egységnyi munkájukért járó kifizetések nagyságát, ez a változás pedig fájdalmas következményekkel jár, elsősorban a kisebb bányászcégek számára.

Bitcoin,Gold,Coin,And,Defocused,Chart,Background.,Virtual,Cryptocurrency,Concept.
Évek óta nem volt ennyire rossz a bitcoin-bányászok helyzete / Fotó: Shutterstock

A felezése sokaknak okozott fájdalmakat

A felezésre készülve ugyanis a szektor legnagyobb szereplői, köztük a Marathon Digital és a Riot Platforms dollármilliárdokat sem sajnálva bővítették eszközparkukat, hogy jó helyzetből fordulhassanak rá a felezésre: szervereket, adatközpontokat vásároltak és fejlesztettek, hogy növeljék számítási kapacitásaikat – írta meg a Bloomberg.

Ezzel szemben a kisebb szereplők, akiknek minderre nem volt lehetőségük, korábbi kapacitásaikkal fogtak bele a versenybe az új piaci környezetben is: csakhogy ugyanazért a munkáért már csak fele akkora kifizetést kapnak, mint korábban, ez pedig nagy mértékben meglátszik marzsaikon is.

Az idei felezést követően a bitcoin blokkláncának hash rátája, azaz annak a mértéke, hogy egy petahash/másodpercnyi számítási kapacitásért mennyit fizet napi szinten a rendszer, 57 dollárra esett, 

veszélyesen megközelítve ezzel a történelmi mélypontot jelentő 55 dollárt,

ami rövidesen az FTX kriptotőzsde összeomlása után állt elő a piacon. A hash ráta visszaesése miatt így a bányászok számára ezentúl még fontosabb lesz a bitcoin árfolyamának erősödése, illetve a lánc használatáért felszámított díjbevétel, hogy hosszú távon is fenntarthatók tudjanak maradni.

A bitcoin hash rátájának alakulása
A felezéskor történt egy felszúrás, de csak órákig tartott: azóta gyakorlatilag beszakadt a mutató

A bányászok kilátásai azonban távolról sem katasztrofálisak: a bitcoin árfolyama a blokkjutalom-felezéseket követően a múltban rendre megdöntötte történelmi árfolyamcsúcsait, amire az idei felezést követően is minden esély megvan. Igaz, a globális makrokörkép a hosszan magasan maradó amerikai kamatokkal és az egyre fokozódó geopolitikai feszültségekkel nem egészen kedvez a kockázati eszközök piacának, így elképzelhető, hogy a következő időszak nem lesz kifejezetten nyereséges a kisebb bányászok számára.