Nem indul jól a december a forint piacán, míg reggel még csak 408 forintot kértek egy euróért, kora délutánra 413-ra emelkedett a jegyzés. A részvénypiacon viszont nincs igazán nagy mozgás, igaz, egységes irány sem: az OTP-papírok 0,8 százalékkal drágultak, míg a Richter–Mol páros közel fél százalékkal gyengült.

forint
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az ING Bank elemzői szerint a mai forintmozgás arra utal, hogy úgy tűnik, a piac türelme fogytán van Magyarországon, és az EU-val való kapcsolatok normalizálása nem halad olyan gyorsan, mint várták. Pedig a tegnapi bejelentések megfeleltek a várakozásoknak. A bank elemzői szerint az Európai Tanács végleges döntéséig maradhat bizonytalanság a forint piacán, utána viszont erősebb szintekre várják a hazai deviza kurzusát.

A forint és az EU-s eurók: örülünk vagy szomorkodunk?

Az Európai Bizottság november 30-i bejelentését a Magyarországnak szánt uniós források felfüggesztéséről meglehetősen rezignáltan fogadta a forint árfolyama – erről írt a VG-nek reggel Jobbágy Sándor, a Concorde vezető makrogazdasági elemzője

„A piacok enyhén negatívan értékelték a bejelentést, mert sok befektető csak tegnap jött rá, hogy valóban befagyaszthatják a kifizetéseket. Néhányan még mindig értelmezik a részleteket” – mondta egy budapesti devizakereskedő a Reutersnek. „Emellett a likviditás nagyon alacsony, ami nagyobb kilengéseket okozhat.” Tovább liftezhet az árfolyam 14.30 óra után, ekkor közlik a szokásos friss munkanélkülisegély-kérelmi adatokat Amerikában, emellett érkezik a PCE inflációs ráta, mindkettő a dolláron át mozgathatja meg a forint piacát.   

A csütörtöki kereskedés is nagyobb kilengéseket hoz az euró-forint piacán

Az EU-forrásokról érkező hírek után a kötvénypiac stabil, a mai aukción csökkentek a hozamok. Az Államadósság Kezelő Központ a meghirdetett mennyiségnél 45,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 90,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján.

A 3 éves kötvények aukcióján az átlaghozam 9,12 százalék volt, 106 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakultnál. Az 5 éves kötvényeket 8,84 százalékos hozamért cserébe jegyezték le, míg a tízéves futamidőn 8,21 százalék lett az átlagos hozam.