Alighogy leparkolt a frankfurti tőzsdén, máris a vezető blue chip indexben találja magát a Porsche AG. A luxus sportkocsikat gyártó német céget szeptember végén vitte a tőzsdére anyavállalata, a Volkswagen csoport, Európa idei legnagyobb értékű elsődleges kibocsátását (IPO) végrehajtva. 

Porsche IPO - Preparations
A DAX-indexbe mind a két Porsche érdekeltség belefér.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A részvényeket 82,5 euró áron értékesítették, ma már az árfolyam 26 százalékkal feljebb, 105 eurónál jár, s a cég piaci értéke immár az anyavállalatét is meghaladja. Érdekesség, hogy december 19-én megtörténő helycserékkel egyszerre két Porsche lesz a legnagyobb piaci kapitalizáció és legnagyobb részvényforgalmat lebonyolító német vállalatokat tömörítő negyven tagú indexben, ugyanis a Porsche Automobil Holding SE, azaz a Volkswagen csoportban meghatározó részesedéssel rendelkező Porsche és Piech családok vagyonkezelő holdingja ősidők óta benne van a DAX-ban. 

Ahogy a Porsche AG alaptőkéjének 75 százalék mínusz egy törzsrészvényét birtokló Volkswagen is. A szomorú helyzet az, hogy a tavallyal harmincról negyven tagúra bővült

DAX-index zárt közösség, úgyhogy a leggyengébb láncszemnek ki kell hullania. 

Ez most a Deutsche Börse tájékoztatása szerint a Puma sportszergyártó lesz, amin az első számú riválisánál, az elitklubba bérletet váltó Adidasnál poénkodhatnak majd. 

 

A dominóeffektus lefelé is érvényesül, a német méretekben középvállalatoknak mondott cégeket tömörítő 

MDAX-indexbe deklasszáló Puma a Deutsche Wohnen ingatlanhasznosító vállalatot küldi még mélyebbre, 

a kis kapitalizációjú cégek krémjét képező SDAX-indexbe. Ugyanide várják a Varta elemgyártót, amelynek helyét a Verbio bioenergetikai vállalat foglalja el az MDAX-indexben.

A legutóbbi, szeptemberi DAX-revíziókor a Siemens ipari konglomerátumról leválasztott és tőzsdére vitt, 10 milliárd euró feletti piaci értéket képviselő Siemens Energy került be a DAX-indexbe, rácáfolva az elemzőkre, akik a Delivery Hero ételfutár cégre voksoltak. Az energetikai cég a félkész ételek gyártásával és házhoz szállításával foglalkozó HelloFresh-t váltotta a kosárban.