Az elemzők előzetes tippjével szemben a HelloFresh kikerülésével mégsem a Delivery Hero , hanem a Siemens Energy kerül a frankfurti börze elitklubjába, azaz a 40 kosarát képező DAX-indexbe – derül ki a német közleményéből.

Fotó: Sascha Schürmann / AFP

A változás szeptember 19-én lép életbe – tették hozzá. A tőzsdemutató a 40 legnagyobb, német tőzsdén jegyzett vállalat részvényeit foglalja magában a közkézhányad százalékos arányával korrigált piaci érték alapján.

A Siemens Energy piaci értéke 10,3 milliárd euró, míg a HelloFresh kapitalizációja mindössze 4,2 milliárd eurót tesz ki.

A DAX régi-új tagja, amely a Siemensből való kiválással jött létre, egy éves tagságot követően, tavaly márciusban került ki a DAX-ból. Az energetikai cég részvényárfolyama közel 30 százalékot veszített azóta, miközben a HelloFresh papírjai csak idén eddig 65 százalékkal zuhantak.

A siemens energy árfolyama
 

A Siemens Energy az utóbbi időkben a politikai csatározások középpontjába került, hiszen ez a vállalat végzi a Gazprom által üzemeltetett Északi Áramlat 1. gázvezeték műszaki karbantartását, és az orosz vállalat részint rátolta a felelősséget a gázszolgáltatás leállításáért, illetve korlátozásáért. A cég ugyanis korábban kanadai leányvállalatához küldte ki javításra az észak-amerikai ország kormánya által később lefoglalt, a vezeték működése szempontjából kulcsfontosságú turbinát.     

A Siemens szerint sántít a Gazprom magyarázata

A Gazprom az egyik turbinában észlelt olajszivárgás miatt állította le teljesen a gázszállítást az Északi Áramlaton keresztül.