Távozik az Electrolux éléről Jonas Samuelson, 2025. január 1-ji hatállyal vezérigazgatói posztjától és az igazgatótanácsi tagságától is megválik.

Electrolux AB CEO Jonas Samuelson Interview As Company Celebrates 100th AnniversaryJonas Samuelson, chief executive officer of Electrolux AB, poses for a photograph following an interview at the company's headquaters in Stockholm, Sweden, on Thursday, Aug. 29, 2019. Regarding the recent escalation in the trade conflict, Samuelson said the company has "been through various stages of tariff increases over the last several quarters and so far we've been able to pass those cost increases on through higher pricing." Photographer: Mikael Sjoberg/Bloomberg via Getty Images
Nyolc év után távozik az Electrolux éléről Jonas Samuelson vezérigazgató / Fotó: Getty Images

Samuelson nyolc évig vezette a világ második legnagyobb háztartásigép-gyártóját. Az igazgatóság az utód kiválasztásáról később dönt.

A termékeinek árával a piac prémiumszegmensét megcélzó svéd vállalat az utóbbi időben nehezen tudta felvenni a versenyt az olcsóbb termékeket kínáló riválisokkal, köztük a kínai Mideával.

A vállalat észak-amerikai részlege jó ideje gyenge pontnak számít, az új háztartásigép-gyár továbbra sem tud teljes kapacitáson termelni a gyenge kereslet és az intenzív árverseny miatt.

Az Electrolux februárban arról számolt be, hogy a fogyasztói környezet 2024 elején is gyenge marad, mivel a vásárlók olcsóbb alternatívákat keresnek. A háztartási berendezéseket gyártó vállalat ezzel együtt a főbb piacain a kereslet normalizálódására számít az év későbbi részében.

A társaság részvényei 3,1 százalékos eséssel zárták a csütörtöki kereskedést, az év eleje óta pedig már 17 százalékot esett az árfolyam.