Apró, ám annál fontosabb részletet árult el Csányi Sándor az OTP történetének legnagyobb, küszöbön álló bankvásárlásáról hétfőn az Inforádiónak.

Luminor, OTP General Economy As Germany Ready to Station 4,000 Troops Permanently in Lithuania
Fotó: Getty Images

A magyar nagybank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy egy vásárlással három új bankpiacra is belépne az OTP, olyan országokba, ahol fejlett a digitalizáció és a bankrendszer.

Azt már a múlt pénteki rendes közgyűlésen leszögezte a bankvezér, hogy az Európai Unión belül és az OTP számára új piacokon kívánnak megjelenni a felvásárlással.

Ez a bank lehet az OTP célpontja

A rádiós interjúban elhangozottak azt sejtetik, hogy a korábbi piaci spekulációk során felmerülő Lengyelország vagy Görögország helyett mintha inkább a Baltikumban nézelődne a magyar pénzügyi csoport.

A térségben éppenséggel akad is eladó sorban lévő bank, nevezetesen a Luminor Bank, amelyet a Blackstone pénzügyi befektető vinne piacra.

A kiárusításról az év elején számolt be a Bloomberg.

Az észtországi központú, de Lettországban és Litvániában is működő Luminor minden eddig nyilvánosságra került információ alapján illeszkedik az OTP terveibe:

  • az területén működik,
  • három országban van érdekeltsége,
  • ahol valóban magas a digitalizáció és a pénzügyi kultúra,
  • és ahol tényleg nincs még jelen az OTP.

Akár kétmilliárd euró is lehet a vételár

A tranzakció mérete is meghaladhatja az OTP eddigi legnagyobb akvizícióját (eddig a szlovén Nova KBM-ért fizette a legtöbbet a hazai pénzintézet, elemzők szerint egymilliárd eurót), a hírek szerint a Blackstone ugyanis a könyv szerinti érték 1,2-szereséért adna túl a Luminoron, amely 2022-ben 1,6 milliárd eurós könyv szerinti értéket képviselt. Vagyis a vételár közel lehet, vagy akár meg is haladhatja a kétmilliárd eurót.