Pénz- és tőkepiac

Háromhetes csúcson a forint, a cseh korona viszont fél a délutáni kamatdöntéstől

Kamatdöntésre vár a cseh korona, folytatódhat az erős lazítási ciklus. A forint a lengyel hatásokra erősödik.

Enyhén csökkent a cseh korona árfolyama az euróval szemben csütörtökön a napokban elért 12 hetes csúcsról – a piaci szereplők a cseh központi bank kamatdöntésére várnak. A forint 390 alá erősödött az euróval szemben. 

forint
Kamatdöntésre vár a cseh korona, erősödik a forint / Fotó: Bigc Studio

A kereskedők a Reuters összesítése szerint arra számítanak, hogy a cseh jegybank folytatja kamatcsökkentési ciklusát, a várakozások szerint immár harmadszorra is 50 bázisponttal mérsékli irányadó kamatát. A döntést délután fél 3-kor jelentik be. A korona a délelőtti kereskedésben 25,13-on állt az euróval szemben. 

A piacok visszafogták a 2024 végéig történő kamatcsökkentések mértékére vonatkozó várakozásokat, néhány elemző azt várja, hogy a központi bank a következő hónapokban elkezdheti fékezni a lazítási ciklusát. 

Arra számítunk, hogy a CNB az év második felében lassítja a kamatcsökkentési folyamatot, és a kamatok az év végén 4 százalék körül alakulhatnak

– írja a J&T Banka a jegyzetében. A várakozások szerint a korona nyugodtan fogadja majd a csütörtöki kamatdöntést, a hangsúly sokkal inkább 

  • a várható kamatpályára, 
  • illetve a frissített makrogazdasági előrejelzésre kerül. 
Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
EURCZK, EURHUF, EUPLN
 

Nem látunk sok teret a meglepetésre

– jelezte az ING, hozzátéve, hogy a piacok számára a legfontosabb a jegybank kommentárja lesz a várható monetáris politikai irányokról.

Forint: stabil a háromhetes csúcs

A forint a 390-es szint alá erősödött az euróval szemben – három hete először, 389,2 forint körül ingadozott a közös európai fizetőeszköz kurzusa. Kereskedők szerint ennek hátterében a zloty-forint pozíciók zárása áll. 

Az egyetlen ok, amelyet a forint erősödése mellett látok, az, hogy gyengült a zloty. Biztos volt néhány zloty-pozíciózárás

– mondta egy helyi kereskedő. A lengyel fizetőeszköz 0,1 százalékkal, 4,33-ig gyengült az euróval szemben, a kereskedés bankszünnapok miatt csendes volt. 

A zloty várhatóan enyhén gyengül a jövő héten esedékes újabb kamatdöntő ülés előtt

– írták a Santander Bank Polska elemzői. A lengyel központi bank jövő csütörtökön dönt irányadó kamatáról.

 

cseh jegybank lengyel zloty forint cseh korona
Kapcsolódó cikkek