Az Európába irányuló szállítások visszaesése és a földgáz csökkenő ára miatt 1999 óta először szenvedett el éves szinten veszteséget a Gazprom – derült ki az állami többségi tulajdonban álló orosz vállalat csütörtökön közzétett 2023-as beszámolójából.

Saint,Petersburg,,Russia,2020.12.17, Gazprom ,Gas,Company,Office
A Gazprom szentpétervári épülete / Fotó: Shutterstock

 

A Gazprom osztalékáért aggódnak a részvényesek

Az olaj- és villamosenergetikai üzletágakkal is rendelkező csoport, amelynek nettó eredménye 629 milliárd rubeles, azaz 6,84 milliárd dolláros mínuszba fordult tavaly, 2022-ben még 1230 milliárd rubel adózott nyereséget termelt.

Az óriásvállalat részvényei tőzsdezárásra 3,5 százalékkal gyengültek Moszkvában, mivel füstbe mehet a részvényesek osztalékvárakozása. Az osztalékfizetés elmaradása ráadásul csapást mérhet az orosz költségvetésre is, amely amúgy is erős nyomás alatt áll a növekvő katonai kiadások és a nyugati szankciók miatt.

A cég gázüzletágának árbevétele 40 százalékkal, 4880 milliárd rubelre csökkent. Bár a Gazprom továbbra is szállít vezetékes gázt több európai országba is, a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint tavaly az 1970-es évek eleje óta a legalacsonyabb szintre csökkent a kontinens országaiba irányuló gázexport.

Idén már besegíthet a Szibéria Ereje

A menedzsment ugyanakkor arra számít, hogy idén 18 százalékkal, 108 milliárd köbméterre nőnek a Gazprom külföldi piacokra tartó vezetékes gázszállításai, mivel a Kínával összeköttetést teremtő Szibéria Ereje vezeték fokozatosan eléri névleges kapacitását. A Bloomberg szerint azonban a kínai szállítások növekedése sem ellensúlyozhatja az európai piac elvesztését.

A csoport olajüzletágának a bevételei eközben tavaly 6,7 százalékkal, 3880 milliárd rubelre nőttek, míg az áramszolgáltatói üzletág forgalma 8,8 százalékkal, 617 milliárd rubelre emelkedett.

A Gazprom csoport beruházásait a jelentés szerint idén 2570 milliárd rubelre tervezik. Ez csaknem 16 százalékkal marad el a tavalyi tervektől.