Pénz- és tőkepiac

Napi ezer hordó olajat termelhet az új magyar Dallas – videó

Napi ezer hordó olajat termelhet az új turai olajkút, amelynek fele a Mol kihozatalát gazdagítja.

Bemutatták a sajtónak a Mol új magyarországi olajkútját. Ahogyan arról a Világgazdaság az elsők között beszámolt, a magyar olajtársaság április végén bukkant olajra Turán, az O&GD Central Kft.-vel (OGD) közösen végzett fúrás során.

LUS_6852
Új helyen termel olajat a Mol / képünk illusztráció / Fotó: Kallus György

A Tura-D-3 nevű kőolajkút naponta ezer hordó olajat tud a felszínre hozni (egy hordó = 159 liter), ennek 51 százaléka a Molt illeti az OGD-vel megkötött megállapodás értelmében. A Mol még 2023 nyarán szerzett 49 százalékos részesedést az OGD által korábban elnyert három kutatási koncessziójában. 

Ez a Mol számára mintegy napi 500 hordót jelent, ami a Mol-csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül egy százaléka, a Mol magyarországi kőolajtermelésének 5 százaléka. A kutat tavaly nyáron kezdték fúrni, és 2100 méter mélyen bukkantak az olajkészletre.

A Mol jelenlegi termelése napi 90 ezer hordóegyenértékes, így a friss lelőhely kihozatalából a társaságot megillető napi 500 hordó alig fél százaléka a csoport teljes bányászott szénhidrogén-mennyiségének. A magyar termelés haszna ugyanakkor így is jelentős, mivel nem kell kiépíteni az infrastruktúrát, amely elszállítja az olajat a közeli Dunai Finomítóba – értékelték a felfedezést korábban az Erste elemzői.

 

 

Mol olajtermelés Tura olajkút
Kapcsolódó cikkek