Sportgazdaság

Franciaország több ezer rendfenntartót kért szövetségeseitől a párizsi olimpia idejére

Franciaország több tucat országtól kért biztonsági erőket a területére. A 2024-es párizsi olimpia kiemelt biztonságú esemény. A készültséget fokozza az iszlám radikálisok miatti magas terrorfenyegetettség és az izraeli háború miatt a palesztin terroristák megtorlásától való félelem.

Párizs 46 szövetségest kért fel a párizsi olimpia biztosítására. A szervezők 2185 fő rendvédelmi erőt várnak a francia belügyminisztérium egyik tisztviselője szerint. „Több külföldi nemzet is erősíteni fog minket kritikus területeken, például a kutyakezelési képességekben, ahol óriási szükségünk van rájuk” – mondta az AFP-nek a védelmi minisztérium egy másik tisztviselője.

 A 2024-es párizsi olimpia kiemelt biztonságú esemény. 
(FILES) French soldiers of the Sentinelle security operation patrol in front of the Saint-Lazare railway station in Paris on March 25, 2024. Several foreign nations including Poland will be sending troops to help France bolster security at the Paris Olympics this summer, a representative of the French defence ministry told AFP. (Photo by Bertrand GUAY / AFP)
 A 2024-es párizsi olimpia kiemelt biztonságú esemény. A katonák már segíti a rendőröket és járőröznek az utcákon / Fotó: AFP

Franciaország a katonai és rendőri feladatokhoz egyaránt segítséget kért: a motoros és lovas rendőröktől kezdve az okmányhamisítási szakértőkön át az aknamentesítési szakemberekig, a drónok elleni specialistákig és a kutyás osztagokig

– tudta meg a Reuters. Egy kormányközeli forrás szerint eddig 35 ország jelezte a segítségét.

Az értesüléseket megerősítette Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter, aki Németország után arról számolt be, hogy országa csatlakozik „az olimpiára létrehozott nemzetközi koalícióhoz”, például kutyás osztaggal. Nagy-Britannia és Olaszország járőrökkel segíti az olimpia biztonságos megrendezését. Rajtuk kívül az Egyesült Államok és Izrael is küld szakembereket Franciaországba. Az izraeli sportolókat különösen nagy veszély fenyegeti a fél éve kitört közel-keleti háború miatt. A sportolók lehető legnagyobb védelmének biztosítására Izrael több delegációja járt már Párizsban.

Franciaország gyenge, hogy idegen biztonsági erőket kért a párizsi olimpia biztosítására?

A tisztségviselők szerint nincs semmi meglepő az ilyen segítségkérésben, nagyobb események megrendezése előtt bevett szokás, hogy a házigazda ezt tegye. Például a tavalyi franciaországi rögbi-világbajnokságra az európai szövetségesek 160 rendőrt küldtek a biztonság fenntartására, a francia hivatásosok pedig a nyári Euro 2024 labdarúgó-Európa-bajnokság idejére utaznak Németországba segíteni.

Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy a nyári párizsi olimpia idején 

napi 45 ezer francia rendőr és csendőr is szolgál 18 ezer mozgósított katona mellett. Sőt, további 18-22 ezer magánszférabeli biztonsági őr lesz a helyszínen

a július 26. és augusztus 11. közötti játékok biztosítására.

Gabriel Attal francia miniszterelnök hétfőn elmondta, a terrorfenyegetettség valós és nagy, valamint hogy erőik idén már két, feltételezetten iszlám szélsőségesek által tervezett merényletet hiúsítottak meg. A moszkvai merénylet után Franciaország a legmagasabbra emelte a terrorkészültséget.

Terrorfenyegetettség a párizsi olimpia megnyitóján: a nézők nem fognak örülni Macron döntésének

Terrorfenyegetettség miatt kevesebben nézhetik a helyszínről a párizsi nyári olimpia megnyitóját. Olimpiai nyitóünnepséget még soha nem rendeztek szabadtéren, így a biztonságra többet kell áldozni.

 

 

párizsi olimpia 2024 biztonság Franciaország rendvédelem segítség
Kapcsolódó cikkek