Annak érdekében, hogy Magyarország vizes világbajnokságot (2027. évi 22. Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság és Masters Világbajnokság) rendezhessen 2027-ben, a kormány rendeletben szervezett át több milliárd forintot erre a célra. A Magyar Közlönyben kedd éjszaka megjelent rendelet szerint csak 2024-ben több mint százmillió forintot kap a Magyar Úszó Szövetség, hogy a verseny megtartásához szükséges jogdíjakat kifizethesse. A rendezvényhez szükséges további pénzek a következő három évben érkeznek majd.

Budapest,/,Hungary,-,08242020:,Duna,Arena,Swimming,Center,From
vizes világbajnokság
A 2022-es budapesti vizes világbajnokság költségvetésének a harmadát csoportosították át eddig a 2027-es versenyre / Fotó: Shutterstock

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a következő elosztásban csoportosítják át a milliárdokat a vizes világbajnokságra:

  • 2025-ben a központi költségvetésből jelenlegi árfolyamon majdnem 1,7 milliárd forintot fordít majd a kormány a 2027-es vizes világbajnokságra.
  • 2026-ban további több mint 4,255 milliárd forintot költ el a kormány a vb-re, majd 2027-ben újabb közel 3,3 milliárd forintot.
  • Ezek az összegek még kiegészülnek a tavalyi, illetve az idei vizes világbajnokságok utáni adók kifizetésével, ez körülbelül 700 millió forint.

Összességében a 2027-es vizes világbajnokság megrendezésére a kormány több mint 9 milliárd forintot szán a következő három év költségvetéséből.

2027-es vizes világbajnokság Budapesten

A 2027-ben megrendezendő 20. vizes világbajnokság lesz a harmadik ilyen esemény, amelyet Budapesten rendeznek. A jövő évi vb-t Szingapúrban tartják majd, mivel az eredetileg kiválasztott házigazdától, az oroszországi Kazanytól az orosz–ukrán háború miatt elvették a rendezési jogot.

A 2027-es budapesti versenyre eddig meglehetősen kevés pénzt szánt a magyar kormány, de ez az összeg természetesen még megsokszorozódhat a következő három évben. A 2022-es magyarországi vizes világbajnokságot 31 milliárd forintos költségvetésből szervezte meg a kormány, ami már akkor is csekély forrásnak tűnt. Akkor a koronavírus utáni nehéz gazdasági helyzettel magyarázták a visszafogott büdzsét. 2017-ben viszont igazán a zsebébe nyúlt Magyarország, hiszen az első budapesti vizes vb-re 130 milliárd forintot vertünk el a központi költségvetésből.