Telekommunikáció

A ZTE idáig bírta amerikai alkatrészek nélkül

A márka Ázsia hetedik legnagyobb olyan mobilgyártója, amely Android operációs rendszeren futó készülékeket gyárt.

A kínai mobil távközlési technológiai vállalat leállította működését, miután az amerikai kormányzat által áprilisban életbe léptetett szankciók miatt hét évig nem jut amerikai alkatrészekhez és szoftverekhez. A szankció elrendelését az amerikai hatóság azzal indokolta, hogy a ZTE nem tartotta be az iráni embargó megsértése miatt ellene indított büntetőeljárás lezárása fejében létrejött megállapodást. A ZTE által készített termékek alkatrészeinek csaknem harmadát amerikai cégek szállították.

A ZTE székháza Kínában
Forrás: AFP

A kínai központi televízió szerdai beszámolója szerint a ZTE megszüntette online értékesítését a saját oldalán, továbbá legnagyobb kínai webáruház, a Taobao Mall (T-Mall) oldalán sem lehet már ZTE készülékeket vásárolni.

Az IHS Markit piackutató intézet statisztikái szerint az 1985-ben alapított ZTE tavaly 46,4 millió okostelefont értékesített, és ezzel a hetedik legnagyobbnak számít az Android operációs rendszeren futó készülékek gyártóinak a rangsorában.

A ZTE részvényeivel 1997 óta kereskednek a szencseni értéktőzsdén és 2004 decemberében a cég részvényeit bevezették a hongkongi börzére is.

A vállalat több mint 70 ezer embert foglalkoztat.

A ZTE a tavalyi évet 4,57 milliárd jüan (1 jüan=41,67 forint), adózott eredménnyel zárta, ami 293,8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A cég bevétele tavaly éves szinten 7,5 százalékkal 108,82 milliárd jüanra emelkedett. A ZTE kínai bevétele 61,96 milliárd jüan, a külföldi tevékenységből származó bevétele pedig 46,86 milliárd jüan volt.

Android operációs rendszer technológia alkatrész ellátás kínai ZTE amerikai szankciók mobiltávközlés
Kapcsolódó cikkek