Az internetes csalások ma már teljesen megszokottak, telefonívásokkal, e-mailekkel és sms-ekkel folyamatosan próbálnak átverni minket a bűnözők. Most egy kifejezetten iPhone-felhasználókra specializálódott csalás kezdett el terjedni, amire érdemes odafigyelni.

Bangkok,Thailand,:,Apple,Launch,New,Smartphone,Iphone,14,Pro
iPhone
Vigyázat: iPhone-okat célzó csalás terjed / Fotó: Shutterstock

A jelszó-visszaállítós csalás, vagy más néven kifárasztós trükk nem új jelenség, viszonylag hosszabb ideje problémát jelent az Egyesült Államokban. Ezzel együtt úgy látszik, hogy egyre gyakoribbá válik ez a támadás az iPhone-ok ellen – írta meg a Mashable. Az X-en sok poszt jelent meg azzal kapcsolatban, hogy iPhone felhasználókat megtámadtak a csalók.

Hogy működik jelszó-visszaállítós csalás?

A jelszó-visszaállítós csalás, vagy kifárasztós csalás lényege, hogy a bűnözők folyamatos felugró értesítésekkel árasztják el a célpont iPhone készülékét. Ezek az értesítések arra szólítják fel a telefon tulajdonosát, hogy állítson be új jelszót az Apple ID-fiókjához. Az értesítések használhatatlanná teszik a készüléket, mivel folyamatosan érkeznek, így megakadályozva, hogy a tulajdonos bármit is csináljon az iPhone-on. Az értesítés, ahogy az iPhone értesítések általában felajánlja a jelszó azonnali megváltoztatását (vagy a változtatás visszautasítását).

A felugró értesítések után a csalók áttérnek a következő lépésre. Meghamisítanak egy hivatalos Apple telefonszámot és felhívják a célpontot a jelszóhiba miatt. A csalók az Apple alkalmazottainak adják ki magukat, akik csak segíteni akarnak, közben hozzáférést szereznek az iPhone-hoz és ellopják a célpont adatait.

A legújabb internetes csalások: a disznóvágás és a háromszögelés

Kiadta az internetes csalásokról szóló friss jelentését a Visa, kiderült, hogy az átverések száma csökkent, viszont az ellopott pénz mennyisége egyre több. Ez azt jelenti, hogy a csalók fokozatosan belerázódnak ebbe az „iparágba”, és célzottan támadják az embereket. Az Egyesült Államokban leggyakoribb internetes csalásokat is összegyűjtötte a cég.

Ezt a trükköt azért is hívják kifárasztós csalásnak, mivel a rengeteg felugró értesítés végül annyira megijeszti, leterheli a felhasználót, hogy amikor csörög a telefon, akkor hálásan fogadja a hamis-Apple alkalmazott segítségét.

Hogyan védhetjük meg az iPhone készülékünket az internetes csalások ellen?

A kifárasztós csalás ellen egyetlen módon lehet védekezni: türelmesnek kell maradni. A folyamatosan felugró értesítéseknél mindig rá kell nyomni a „nem engedélyezem”, angolul „Don’t Allow” gombra. Az internet másik oldalán próbálkozó csaló egy idő után fel fogja adni és más célpont után néz.

Ha csörög a telefon, akkor sem szabad kétségbe esni. Előfordult már bárkivel, hogy az Apple felhívta valamilyen technikai probléma miatt? Természetesen nem, ez sose fordul elő. Az Apple senkit nem hív fel, ha a felhasználónak segítségre van szüksége, akkor neki kell tárcsázni.

Amennyiben csörög a telefon és egy Apple alkalmazott hív minket az észlelt jelszó probléma miatt, akkor egyszerűen tegyük le a telefont. Ezután az Apple hivatalos honlapján keressük meg a feltüntetett, ügyfelek számára rendelkezésre álló számot és hívjuk fel a céget. Ki fog derülni, hogy az Apple nem kereste az ügyfelet, illetve azt is meg tudják mondani, hogy valóban van-e hiba a felhasználó Apple ID-fiókjával.