Telekommunikáció

Ideje okoseszközeink biztonságára is figyelni

Korántsem utópisztikus a gondolat, hogy akár a kávéfőző, akár a televízió ellenszegül az akaratunknak, vagy megzsarol minket.

Miközben dolgaink internetre kapcsolódása, egymással kommunikálása hétköznapjaink kényelmesebbé tételével kecsegtet, nem árt odafigyelni e folyamat biztonsági oldalára sem.

Sajátos, új problémák is felmerülnek azzal, hogy egyre több tárgyunk, háztartási gépünk csatlakoztatható az internetre, és teremthet kapcsolatot egymással. Kissé drámaibban fogalmazta meg ezt Rónaszéki Péter, a Fortix Consulting Kft. ügyvezetője az Aegon Prémium üzletágának júliusi ügyfélklubján.

A szakértő úgy vélte, korántsem utópisztikus a gondolat, hogy akár a kávéfőző, akár a televízió ellenszegül az akaratunknak, vagy megzsarol minket. Szerinte ez nem a jövő, hiszen ezek a technológiák már léteznek, és foglalkoznunk kell a kockázataikkal.

Fotó: Shutterstock

Az információbiztonság jóval több, mint az IT-biztonság, szinte elválaszthatatlan az anyagi, a jogi és a fizikai biztonság kérdéseitől

– mondta Rónaszéki Péter. Létfontosságú, milyen kockázatmenedzsment-rendszer működik egy-egy vállalkozásnál. Ha ez jól működik, az intézkedések helyes sorrendben fognak következni, optimálisak lesznek a beruházások, és az egész működés megfelel akár a nemzetközileg is elfogadott irányítási rendszereknek – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Hozzátette, a tét nem kicsi, hiszen például miután 2015-ben egy kiberbűnözői csoport nyilvánosságra hozta a megcsalásra buzdító kanadai társkereső, az Ashley Madison felhasználóinak tárolt adatait, egy 56 éves New Orleans-i lelkész és egy 47 éves San Antonió-i rendőrtiszt is öngyilkos lett.

Utóbb kiderült, hogy a felhasználók közül 120 ezren állították be jelszóként a szinte nulla biztonságot garantáló 123456 számsort, 40 ezren az 12345 számsort, és csaknem ugyanennyien a password szót.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

eszközök biztonság
Kapcsolódó cikkek