Telekommunikáció

Az ujjlenyomat-olvasóban bíznak leginkább a magyarok

Az ujjlenyomat-olvasó a legnépszerűbb és a legbiztonságosabbnak tartott kép­ernyőfeloldási mód a magyar okostelefon-tulajdonosok körében – derül ki a Huawei több mint 7 ezer fő részvételével végzett online felméréséből.

A kutatás során a feloldómintát, a jelszavas feloldást, az ujjlenyomat-olvasót és az arcfelismerő technológiát is értékelték a válaszadók, akik közül a legtöbben – mintegy 60 százalék – elsődlegesen ujjlenyomat-olvasó feloldási módot használnak. Az okostelefonokban a 2010-es évek elején felbukkant technológia mára megelőzte a sokáig egyeduralkodó jelszavas védelmet, amely ugyan még mindig a második legnépszerűbb eljárás, de már csak a felhasználók 41 százaléka használja.

A sokáig népszerű feloldóminta felett azonban lassan eljár az idő, már csak a felhasználók kevesebb mint harmada alkalmazza.

A 2016-ban megjelent arcfelismerő technológiával egyelőre ugyan kevesen élnek – az online kérdőívet kitöltők mindössze 11,6 százaléka –, de a felhasználók ezt tartják a legmodernebb feloldási módnak, és többségük szívesen ki is próbálná a jövőben. Ugyanakkor kizárólag ezért a technológiáért a válaszadók 60 százaléka nem vásárolna készüléket.

Fotó: Shutterstock

Érdekesség, hogy a kitöltők 16 százaléka egyáltalán nem alkalmaz semmilyen képernyőfeloldási módot, míg a válaszadók negyede már az összes létező megoldást kipróbálta. A kutatásból az is kiderült, hogy kiemelten fontos a magyar okostelefon-használók számára az adott technológia megbízhatósága.

A csúcskategóriás megoldásként számontartott arcfelismerés egyelőre biztonsági szempontból kevésbé elfogadott a mobilosok körében, igaz, egyelőre kevés felhasználónak van tapasztalata ezzel a technológiával.

  • A legbiztonságosabb feloldási lehetőségnek a válaszadók mintegy kétharmada az ujjlenyomat-olvasót tartja,
  • ezt követi az arcfelismerés (16,9 százalék),
  • valamint a jelszavas védelem valamivel több, mint 10 százalékos részaránnyal.
  • A Huawei kérdéseire válaszolók több mint harmada a beépített ujjlenyomat-olvasó funkciót már a legolcsóbb készülékektől is elvárja, az arcfelismerést ugyanakkor a felhasználók háromnegyede csak a legdrágább, prémiumkészülékek sajátjának gondolja.

    A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

    Huawei mobil ujjlenyomat-olvasó
    Kapcsolódó cikkek