Telekommunikáció

Csak fejlesztéssel tartható meg a cégek versenyelőnye

A pénzügyi vezetők növelik a digitális transzformációval kapcsolatos kiadásokat annak érdekében, hogy versenyelőnyt szerezzenek – derül ki a Grant Thornton LLP több mint 300 vezető megkérdezésével készült kutatásából.

A digitális megoldások bevezetése és alkalmazása, a hagyományos üzleti folyamatok új alapokra helyezése és az ehhez kapcsolódó szervezeti átalakítás ma a cégek életében az egyik legnagyobb kihívás. A Grant Thornton LLP által a közelmúltban közzétett kutatás rámutat arra is, hogy a pénzügyi vezetők több mint kétharmada, 69 százaléka tervezi növelni befektetéseit olyan technológiák területén, amelyek gyorsítják az üzleti változás folyamatát. Körülbelül 40 százalékuk tervez több mint 10 százalékos növekedést a következő 12 hónapban.

Ennek a gyors iramú költekezésnek a motorja egyértelműen a verseny.

A kutatásban részt vevő pénzügyi vezetők 41 százaléka úgy érzi, hogy a digitális átalakulásba való olyan versenyelőnyt biztosít cége számára, mellyel képes megkülönböztetni magát a piacon. A kutatásban ugyanakkor az a tendencia is tetten érhető, hogy a CFO-k (azok a felső vezetők, akik felügyelik az egész társaság pénzügyi tevékenységét) napjainkban egyre fontosabb szerepet játszanak a technológiával kapcsolatos döntések befolyásolásában és a jövőbeni lehetőségek kiaknázásában.

A vezetők 12 százaléka szerint ki tudják mutatni mérőszámokkal az IT-befektetések megtérülését
Fotó: Shutterstock

A kutatás jelentős különbséget tárt fel a vezetők legfontosabb befektetési prioritását illetően is. „Miközben a digitális átalakítást eredetileg a költségcsökkentés és a szervezeti teljesítmény növelése iránti igény vezérelte, a jövőbeli befektetések a stratégiai lehetőségek kiaknázása irányába tolódnak majd el. Ezeknek a befektetéseknek kiemelt szerepük lesz például az ügyfélélmény és -tapasztalat javításában” – mondta Srikant Sastry, a Grant Thornton tanácsadói szolgáltatások üzletágának vezetője. A digitális transzformációra való kiadások megtérülésének a mérése ugyanakkor problémát okozhat. A megkérdezett vezetőknek csupán a 12 százaléka gondolja úgy, hogy rendelkezésére állnak a megfelelő pénzügyi mérőszámok, amelyek kifejezik az IT-befektetések sikeres megtérülését.

A felmérésből az is kiderül, hogy az új technológiák alkalmazásával akár azonnali előnyökhöz is juthat a vállalat egyes területeken, hiszen az automatizálás középpontjában alapvetően a műveletek egyszerűsítése és a tőke felszabadítása áll.

A válaszadó vezetők szerint a legnagyobb fejtörést a megfelelő képességekkel és képzettséggel rendelkező alkalmazottak bevonzása és megtartása okozza. A megkérdezettek több mint fele (52 százaléka) a meglévő kollégák átképzésében, átcsoportosításában gondolkozik, és csupán 20 százalékuk tervezi új munkatársak felvételét, további 17 százalékuk pedig harmadik félnek történő kiszervezéssel akarja biztosítani a technológiailag képzett munkatársak rendelkezésre állását. Az eredmények egyértelművé tették, hogy a pénzügyi vezetőknek több felelősséget kell vállalniuk, és jobban meg kell ismerniük az átalakuló technológiákat, valamint szorosabb együttműködésre van szükségük az informatikai vezetőkkel is.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

IT-befektetés fejlesztés
Kapcsolódó cikkek