Telekommunikáció

A jövőre jöhet nagyobb növekedés a globális IT-piacon

Lényegében stagnál idén a globális informatikai piac, jövőre azonban már érezhető növekedés jön a Gartner friss előrejelzése szerint.

Minimális, 0,4 százalékos bővülést vár a Gartner az idén a globális informatikai piacon a múlt évhez képest. Ez azt jelenti, hogy a teljes költés 3700 milliárd dollár lehet 2019-ben. Vannak azonban olyan szegmensek, amelyek az átlagot jóval meghaladó fejlődést tudnak majd felmutatni. A jogszabályoknak való megfelelés miatt például fokozott figyelmet fordítanak a vállalkozások világszerte a működésük biztonságosabbá tételére és a felhasználói adatok védelmére. Ennek köszönhetően az informatikai biztonságra költött összeg idén várhatóan 10 százalékkal múlja majd felül az egy évvel korábbit, míg a felhőalapú megoldások védelmére fordított pénzmennyiség a következő öt évben 41 százalékkal nő majd.

Ez már nem csak arról szól, hogy a rossz fiúkat távol tartsuk. A biztonsági költések növekedésében szerepet játszik a cégeknek az az igénye, hogy egyszerre feleljenek meg a vámszabályoknak, a kereskedelmi előírásoknak, tartsák be a szellemi tulajdon védelmét biztosító törvényeket, és a felhasználók személyiségi jogaira is tekintettel kell lenniük

– mutatott rá John-David Lovelock, a Gartner kutatási alelnöke.

Fotó: Shutterstock

Az idei évre vonatkozó prognózis szerint az átlagot jóval meghaladó mértékű fejlődés várható a nagyvállalati szoftverek piacán, amelyekre 2019-ben 457 milliárd dollárt költhetnek a cégek.

Ez 8,8 százalékkal múlhatja felül az egy évvel korábbi adatot, az informatikai szolgáltatások esetében pedig 3,7 százalékos előrelépés várható. A legnagyobb visszaesést a fontosabb kategóriák közül az eszközök esetében prognosztizálja a Gartner. Ennek hátterében az áll, hogy a vállalatok a beszerzések során most már kimondottan odafigyelnek arra, hogy csak olyan készülékeket és berendezéseket vásároljanak, amelyek támogatják a digitalizációs törekvéseiket, és a következő években is hatékony támogatást nyújtanak a működéshez.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Gartner prognózis telekommunikáció IT-piac
Kapcsolódó cikkek