Telekommunikáció

Pénzért hallgatja a felhasználókat a Facebook

A Facebook a Pronunciations néven indított programja keretében fizet azért, hogy hallgathassa a felhasználóit.

A Facebook sokáig tagadta, hogy belehallgatnának a felhasználók beszélgetéseibe, 2019 augusztusában viszont kiderült, nem teljesen mondtak igazat. A cég a korábban elismerte,

valóban tettek ilyet, ám szerintük csak azoknál, akik erre engedélyt adtak.

A rögzített beszélgetéseket egy gép hallgatta vissza, és készített belőlük leiratot, majd külső vállalkozók bevonásával ellenőriztették a szoftver helyességét.

Fotó: LOIC VENANCE / AFP

A Facebook akkor bejelentette, felhagynak ezzel a gyakorlattal – épp úgy, ahogy egyébként az Amazon és a Google is tette –, a beszédfelismerő szoftver fejlesztésével azonban nem álltak le.

A Facebook a Pronunciations néven indított programja keretében a kiválasztott felhasználóknak 5 dollárt, vagyis nagyjából 1560 forintot fizet azért, hogy meghallgathassa őket

– írja a The Verge.

A HVG szemléje szerint a Facebook mindezt a nemrég létrehozott Viewpoints nevű applikáción keresztül teszi majd meg. Az alkalmazást azért hozták létre, hogy különböző kérdőívek segítségével megismerjék a felhasználók véleményét a szolgáltatásaikról, ezért cserébe pedig fizetnek nekik. Az app egyelőre csak az Egyesült Államokban használható, a létrehozásakor azonban azt ígérték, 2020-ban más országokban is elérhetővé válik majd.

beszédfelismerő szoftver applikáció Facebook
Kapcsolódó cikkek